Webshop - Trgovina SEMERKAND
Meni - Izbornik

Objavljeno u Br 102, Časopis

Br. 102 Ibadet u našem životu

Br. 102 Ibadet u našem životu

Tema broja: IBADET U NAŠEM ŽIVOTU

Riječ urednika

Na kapiji sreće

Allahova, dž.š., milost je blagodat koju nam u okviru različitih vremenskih perioda daruje u onoj mjeri u kojoj je zaslužimo shodno našem djelovanju i srčanome stanju. Međutim, danas živimo u takvom dobu kada vrijeme, samo posebi, postaje milost.

S druge strane, oni koji znaju otvoriti svoje posude, oni se, u ovom mubarek mjesecu, okorištavaju bereketom kiše rahmeta, njihova srca oživljavaju i cvjetaju. Sretni robovi čija su srca oslobođena ovosvjetske tuge, žive duhovno stanje potpune predanosti i svoja krila šire ka visinama. Njihovi dani i noći, jelo i piće, sve njihove radnje poprimaju drugu dimenziju. Takvi robovi, dok hode, kao da ne dotiču tlo, uz muhabbet, s mirisom Dženneta, oni stalno idu sa mukabela na teravije te radosni, sa zajedničkih iftara, trče u susret sehurima.

Da li treba spomenuti da oni posebno čine dove za nesretnike koji su zarobljeni u tmini dunjaluka, za svu svoju braću i sestre…? Da, mi smo u svetom mjesecu Ramazanu. Prilika je da još jedanput preispitamo naše živote i naše ibadete. Izvor svih grešaka i svega što tišti našu dušu trebamo potražiti u manjkavosti naših ibadeta. Dok razmišljamo o uzajamnom odnosu života i ibadeta, trebamo biti svjesni da zapravo činimo jednu temeljitu analizu našeg robovanja.

Nadamo se da će časopis koji je pred Vama doprinijeti toj analizi, te da će svima nama dati određene smjernice i biti putokaz za naš duhovni napredak.

Unaprijed želimo da Vam čestitamo predstojeći Ramazanski bajram, uz želje da ovaj mubarek mjesec bude vesila (sredstvo) za postizanje mnoštva duhovnih blagodati.

Do našeg ponovnog susreta u julskom broju inšallah…

S poštovanjem,

urednik@semerkand.ba

Uvodnu riječ ovog broja možete pročitati ovdje.