Webshop - Trgovina SEMERKAND
Meni - Izbornik

Objavljeno u Br 103, Časopis

Br. 103 Vjera je iskrenost

Br. 103 Vjera je iskrenost

Tema broja: VJERA JE ISKRENOST

Riječ urednika

Iskrena lica u vremenu maski

Časni hadis koji glasi: “Vjera je savjetovanje”, vjerovatno je jedna od najpoznatijih izreka našeg Poslanika, s.a.v.s. Taj hadis je najčešće ispisan u džamijama, na zavjesama na prolazu u minber. A vjernici ga spominju kao jednu od osnovnih referenci za savjetovanje i preporučivanje Istine.

Kada uzmemo u obzir kontekst i u našem govoru uvriježeno značenje riječi “savjetovanje”, možemo reći da je prethodno navedeni opis nesumnjivo tačan. Međutim, bitno je napomenuti sljedeće: pored toga što u hadisu pomenuta riječ “savjetovanje” podrazumijeva udijeljivanje savjeta, ona daje i opis vjere same po sebi, koja prije svega zahtijeva iskrenost i poštenje koje karakteriše stanje onoga koji savjetuje.

U ovom vremenu iluzija i maski, vrlo je bitno podsjetiti se na navedeni hadis i u njegovom svjetlu, suočiti se sa samim sobom. Kako god da ostali postupaju, na šta god da podstiče savremena kultura vladavine nefsa, mi kao mu’mini dužni smo da pazimo na to da naša stanja i govor, nutrina i vanjština, naše tvrdnje i poslovi, budu usklađeni. Uzvišeni Hakk je odredio da naš ummet bude ummet srednjega puta, ummet koji ne srlja u krajnosti, ummet koji će svjedočiti čovječanstvu. Ukoliko zanemarimo iskrenost, kako ćemo ispuniti hak te ravnoteže i svjedočenja?

S druge strane, nema potrebe ni spominjati činjenicu da su iskrenost i poštenje okosnica islamskog ahlaka. Islam izričito naređuje bježanje od rijaluka, dvoličnosti, spletkarenja i tajnih proračuna. Časni hadis nam obznanjuje sva polja iskrenosti te na taj način jasno pokazuje da iskrenost treba prožimati cijeli vjernikov život, a to podrazumijeva iskrenost prema Uzvišenom Allahu, prema Njegovoj časnoj Knjizi, prema Njegovom Resulu, prema islamskim vođama i svim muslimanima…

Do skorog susreta u augustovskom broju inšallah…

S poštovanjem,

urednik@semerkand.ba

Uvodnu riječ broja možete pročitati ovdje.