Webshop - Trgovina SEMERKAND
Meni - Izbornik

Objavljeno u Br 104, Časopis

Br. 104 Nemarni robovi

Br. 104 Nemarni robovi

Tema broja: NEMARNI ROBOVI

Riječ urednika

Mir sa samim sobom ili nemar?

Najveća prepreka svakog čovjeka jeste on sām. Taj problematični dio naše ličnosti mi nazivamo nefsom čime se, barem malo, ograđujemo od njega. Ali, taj nefs jesmo ustvari mi! Mi smo ti koji ga najprije trebamo obuzdati, zaustaviti u lošim namjerama; ušutkati, spriječiti, ublažiti njegovu ljutnju te zaustaviti njegovu ljenost i podići ga na noge. Zatim, mi smo ti koji ga trebamo podvrgnuti duhovnome odgoju i čišćenju. Izgovor: “To je nefs!”, nije način da skinemo teret sa naših leđa. Osim toga, takvo postupanje niti priliči islamu, niti ljudskosti…

Preodgojiti nefs i postići prethodno navedeno je moguće. Da nije tako, to bi značilo da se od nas traži nešto što prevazilazi naše mogućnosti. Međutim, šta ako pod utjecajem kulture “mira sa samim sobom” ostanemo indolentni na sva naša stanja koja uzrokuju prijekor i srdžbu Uzvišenog Allaha? Šta da činimo ukoliko postanemo od onih koji su zaboravili na svoje nefsove, koji su zaboravili na sebe?!

Allah, dž.š., nas u Časnom Kur’anu upozorava: “Ne budite od onih koji su zaboravili na Allaha pa je Allah dao da oni zaborave sebe.” Mnogo je onih koji jezikom spominju Allaha, dž.š., i doista Ga se sjećaju, ali čine zulum (nepravdu). Sjećaju se Uzvišenoga Gospodara, ali korumpiraju sve što mogu. Sjećanje na Allaha, dž.š., nije samo isprazno ponavljanje čije su sadržina i suština izgubljene.

Iako jezik izgovara Njegovo Uzvišeno ime, gdje je u tome srce? Ajet u kojem Allah, dž.š., kaže: “Allah je učinio da oni sebe zaborave” veličanstveno je upozorenje koje nam na vidjelo iznosi gaflet (nemar) koji smo smatrali unutrašnjim mirom. Najprije nas podstiče na borbu sa samim sobom a zatim nas poziva na istinski i vječni mir. To je veliki emanet za one koji razumiju poruku tog ajeta.

U ovom vremenu vladavine nefsa, taj emanet mogu nositi oni koji poznaju svoj nefs, odnosno sebe. To je odgovornost koja se može ispuniti uz svjetlost Allahovog Kelama, uz nazar evlija i dovu. To je odgovornost bivanja čovjekom.

Uz želju da naš časopis bude sredstvo budnosti i opreznosti, do skorog susreta u našem septembarskom broju inšallah…

S poštovanjem,

urednik@semerkand.ba

Uvodnu riječ broja možete pročitati ovdje.