Webshop - Trgovina SEMERKAND
Meni - Izbornik

Objavljeno u Br 106, Časopis

Br. 106 Vrijeme muslimana

Br. 106 Vrijeme muslimana

Tema broja: VRIJEME MUSLIMANA

Riječ urednika

Za koga?

Vrijeme je u središtu životne priče svakog čovjeka, kako onog koji je svoje srce predao dunjaluku tako i onog ko se usmjerio ka Ahiretu. Naše živote čini jedan nepovratan vremenski period, a ono što učinimo fokusom tog ograničenog perioda određuje nas: određuje nas ili kao one koji žude za ovim svijetom ili kao one koji teže Ahiretu. Svjesni smo da vrijeme ne teče uvijek istim tempom i da se njegovi odrazi ne ocrtavaju uvijek na isti način u našim srcima. Stoga, osvrnimo se na naš nijjet, na našu namjeru. “Za koga su moj život i moja smrt? Zbog čega?”

Ukoliko na ta pitanja možemo iskreno odgovoriti: “Moj život i moja smrt su za Allaha, dž.š.”, onda čak i ako u određenom periodu padnemo, uspjet ćemo ustati, jer takva tvrdnja znači da se istinski bojimo i istinski nadamo.

Pitali su: “Ponekad slabi naša odlučnost i posustajemo na Pravome putu.” A odgovor je glasio: “Hoditi bez posustajanja i padanja je teško, to mogu samo rijetki. Mi možemo pasti hiljadu puta ali hiljadu i prvi put ćemo ustati.”

Uzvišeni Allah u Časnom Kur’anu objedinjuje priče prijašnjih naroda i priče beskrajnih budućih vremena, i On Uzvišeni od nas očekuje da razmislimo o vremenu u kojem mi danas živimo i o tome u kojem pravcu ide naša priča. On Uzvišeni želi da budemo od onih koji gledaju u vječnost, svjesni svoje prolaznosti, od onih koji nisu srce predali dunjaluku već Ahiretu.

Iako su danas svi satovi navijeni prema dunjalučkim pravilima, mi znamo da u svojim rukama imamo priliku da dostignemo hakikat. Mnogo puta su naša srca posvjedočila olakšanjima koja su bila skrivena u poteškoćama. Bezbroj puta su naše oči svjedočile preokretu dešavanja zbog iskrenog nijjeta.

Zato, učinimo nijjet da svoje vrijeme okrenemo u svoju korist, učinimo dovu i trudimo se… Inšallah ishod će biti lijep.

Do skorog susreta u novembarskom broju inšallah.

S poštovanjem,

urednik@semerkand.ba

Uvodnu riječ broja možete pročitati ovdje.