Webshop - Trgovina SEMERKAND
Meni - Izbornik

Objavljeno u Br 116, Časopis

Br. 116 Namaz – ključ spasa

Br. 116 Namaz – ključ spasa

Tema broja: Namaz – ključ spasa

Riječ urednika:

Negativne podjele

U različitim predjelima svijeta, islamski način života često se manifestuje na različite načine. Tako su, pored mnoštva sličnosti, prisutne i razlike među muslimanskim društvima, koja imaju skoro isti akaid ili iste mezhebe. Takve su, naprimjer, razlike između
pakistanskog i afganistanskog društva i našeg društva ili razlike između Arapskih zemalja i zemalja Srednjeg i Dalekog Istoka.
Sjetimo se da smo često s osmijehom slušali priče većine naših hadžija koji iznenađeno prepričavaju različlitosti koje su vidjeli tokom hadža. Kada uzmemo u obzir činjenicu da svako društvo ima sebi svojstvenu kulturu, područje življenja i vlastitu priču kroz stoljeća, shvatamo da su razlike sasvim prirodne i neminovne.
S druge strane, kada su u pitanju osnovne naredbe islama, svako islamsko društvo treba odražavati jednakost, a ne podijeljenost.
Naprimjer, iako se način pokrivanja razlikuje od oblasti do oblasti, islamska društva su, kako u duhovnom tako i u materijalnom smislu, društva u kojima se praktikuje pokrivanje. Zatim, uprkos razlikama u načinu primjene i poimanju higijenskih navika, u svakom mjestu, musliman održava čistoću i islamsko društvo je čisto. Isto se odnosi i na post, mjesec ramazan i bajrame.
Zatim, namaz… Na kojem god dijelu planete se nalazili, namaz
je najočitija karakteristika koja odvaja muslimana od nemuslimana,
namaz je ibadet koji briše kulturološke razlike i osigurava jedinstvo ummeta. Naročito je to namaz u džematu…
Međutim, mi, muslimani ove zemlje, po pitanju namaza prilično se razlikujemo od drugih islamskih društava u negativnom smislu. Dakle, ne pridajemo toliki značaj namazu, a posebno namazu u džematu, koliki pridaju naša braća Afrikanci, Arapi ili Pakistanci.
A kada su u pitanju bajram-namazi ili džuma-namaz, tu smo mnogo osjetljiviji i pridajemo mnogo veću pažnju, iako se ne radi o toliko izričitoj naredbi kao što je slučaj sa pet dnevnih namaza.
Svoje gradove ukrašavamo džamijama i ezanima za svih pet dnevnih namaza, ali nažalost, ne odazivamo se tim ezanima i džamije ostavljamo prazne. Uz takva opažanja, ovog mjeseca smo pažnju naših čitatelja željeli usmjeriti na namaz i džamije. Uz želju da napisano bude
podstrek našem buđenju iz nemara.
Do skorog susreta u septembarskom broju, inšallah.

Urednik SABAHATTİN AYDIN

Sadržaj: