Webshop - Trgovina SEMERKAND
Meni - Izbornik

Objavljeno u Br 119, Časopis

Br. 119 Bolest raspravljanja

Br. 119 Bolest raspravljanja

Tema broja: Bolest raspravljanja

Riječ urednika:

Ko pobjeđuje?

Otkako su internet i društvene mreže ušli u naše živote, mnogo toga se promijenilo u našem načinu poimanja i shvatanja stvari, te se i dalje nastavlja mijenjati. Naše stanje nalikuje na stanje nekoga ko je godinama živio u zatočeništvu, pa je izgubljen i rastrgan na sve strane otkako se domogao slobode. Svijet društvenih mreža donio je okruženje u kojem svako može, ne vodeći računa o bilo kakvim vrijednostima, napisati i reći sve što mu naumpadne. A do sada i nismo svjedočili nikakvom sistemu kontrole. Ili su možda oni koji upravljaju tim sistemima zadovoljni sadašnjim stanjem, te žele da čovječanstvo nastavi srljati u istom smjeru!

Društvene mreže su nešto s čime su se ljudi upoznali i očarali, a onda su to prihvatili kao podijum za samodokazivanje i raspravljanje. Ali kakvo raspravljanje! Raspravljanje o svemu i svačemu, o onome što znamo i ne znamo, o vjerskim, socijalnim, političkim, kulturološkim i ekonomskim temama, i o čemu sve ne… Sve što može privući čovjekovu pažnju, tu je, otvoreno za naše komentare, stavove i rasprave. Pod utjecajem takvih medija, raspravljanje je postalo nešto sasvim normalno i prihvaćeno od strane javnosti. A to je naročito primjetno kada su u pitanju vjerske teme, gdje, ne gledajući na vlastite manjkavosti i grijehe, smatramo mudrošću izgovaranje i pisanje rečenica koje započinju riječima “po meni”. Smatramo mudrošću i to da demantujemo svoga sagovornika, pa makar on govorio i očitu istinu. Neka su živi i zdravi naši “cyber učenjaci” koji su čak i temeljne vjerske propise iznijeli pred narod kao temu rasprave na društvenim mrežama! Zasigurno su prokletog šejtana obradovali neizmjernom srećom.

Budući da se bolest raspravljanja velikom brzinom uvukla u svaki segment našeg života, pa čak i u naše kuće, smatramo da bi bilo neophodno da još jedanput razmislimo o svome stanju. Moramo biti naročito oprezni, jer to je zamka koja za cilj ima uništavanje islamskog ahlaka. Stoga, mislimo da će naša tema broja pod naslovom “Bolest raspravljanja”, biti od koristi. U njoj se nalaze odgovori i na pitanja, da li uvijek trebamo šutjeti i zar ne postoji pozitivna rasprava? Do skorog susreta u decembarskom broju, inšallah…

Urednik SABAHATTİN AYDIN

Sadržaj: