Webshop - Trgovina SEMERKAND
Meni - Izbornik

Objavljeno u Br 131, Časopis, Magazin

Br. 131 Zakon srca

Br. 131 Zakon srca

Tema broja: Zakon srca

Riječ urednika:

Riječi “pravo” i “zakon” zvuče hladno. Možda zbog sudskog sistema koji je već duže vrijeme koban za sve osim za odabrane grupacije i zbog nezavršenih sudskih parnica ili pak završenih, ali u kojima onaj ko potražuje svoje pravo nije zadovoljan odlukama. Ili je to možda zbog toga što se riječ “pravo” u tolikoj mjeri spominje kao žalba na sve što se dešava u našem sistemu, pa često čujemo za prava žena, prava djece, prava životinja, prava manjina, itd… No, nažalost, to što toliko koristimo termine koji se tiču prava ne čini da naše društvo izrasta u pravednu zajednicu koja čvrsto stoji na nogama. A znamo da ono što pravi red u naizgled uređenim državama nije “zalaganje za pravdu”, već su to zakonske prisile!

Stoga, prava i zakon mogu pronaći svoja istinska značenja jedino uz lijep ahlak. A ahlak se, ma što o tome govorili filozofi, oslanja na iman, dakle na srce. Prema tome, ma koliko neka zajednica izgledala civilizovano i kulturno, srca njenih članova su zaleđena i pri prvoj prilici pokazuju svoje divljaštvo.

A srca mu’mina su topla. U tolikoj mjeri su topla da posmatrajući muhabbet među braćom, ljepotu ophođenja, iskrenost i poštenje, možemo steći dojam o njihovom imanu. Ipak, današnja kultura individualizma i hedonizma, poput potopa koji sve pred sobom nosi, primorava nas da jedni druge stalno podsjećamo na “zakon srca”.

Kako bismo sačuvali taj muhabbet koji je poznat velikoj većini naših čitatelja i kako bismo jedni druge nastavili gledati očima srca, potrebno je da ispravno razumijemo pojmove međusobnih prava i zakona srca. Kao što znate, ukoliko ima ljubavi, onda nema problema. Zar bi čovjek povrijedio onoga koga voli? Do skorog susreta u decembarskom broju, inšallah…

SABAHATTİN AYDIN

Sadržaj: