Webshop - Trgovina SEMERKAND
Meni - Izbornik

Objavljeno u Br 111, Časopis

Br. 111 Obnova islamskog društva

Br. 111 Obnova islamskog društva

Tema broja: OBNOVA ISLAMSKOG DRUŠTVA

Riječ urednika

Naš odraz u ogledalu

Na časopisu koji držite u rukama piše broj 111. Da, naš časopis je dostigao 10. godinu objavljivanja. Zahvaljujemo Allahu, dž.š., na tome i molimo za još mnogo plodonosnih godina. Oni koji su zaposleni u redakciji časopisa Semerkand to znaju, polovina posla je priprema časopisa, a druga polovina je njegova distribucija čitateljima.

Tu su i mnogi neophodni zadaci poput prezentacije, distribucije, pretplate i naplate. Sreća je što iza ovog časopisa stoji velika vojska dobrovoljaca koja realizira te hizmete. Zahvaljujući tim prvacima u hizmetu, Semerkand potpisuje veliki uspjeh.

Semerkand je neprestanim rastom došao do današnjeg uspjeha. Neka Uzvišeni Allah učini blistavim lice svakoga ko ima udjela u tome. A potom, naši čitatelji… Da nije pažnje i povjerenja koje ukazujete našem časopisu zasigurno ne bismo postigli uspjeh kakav jesmo.

Vi ste tražili, ustrajali ste u tome i niste odustali uprkos povremenim kašnjenjima. Bili ste podrška Semerkandu. Neka vas Uzvišeni Gospodar učini sretnima na oba svijeta. Nama ne preostaje ništa drugo doli da se trudimo kako bismo Vam ponudili dobar časopis, i da činimo dovu. Zar Semerkand, u jednu ruku, svakako sam po sebi nije dova?! Dova srcem, jezikom i djelom… Dova da sebe, svoj dom, svoje poznanike i nepoznate ljude učinimo bliskim Hakku i istini.

Semerkand je nastojanje da u moru riječi zaprljanih nefsom, ljudskim i šejtanskim djelovanjem, pronađemo one najčistije i privijemo mehlem na naše rane. Neka Uzvišeni Godpodar primi taj trud i učini nas odanim robovima Njegovog Uzvišenog Zata. Ovog mjeseca, pored drugih naslova, željeli smo skrenuti Vašu pažnju na dvije teme.

Obje su nam bolne rane koje tište našu dušu. Jedna je Kuds, a druga je “islamsko društvo”. U biti, obje su neraskidivom vezom povezane jer današnje stanje Kudsa – Jerusalema je odraz islamskog društva. Ipak, uprkos velikim cijenama postoje i velike nade.

Nakon više od stotinu godina, po prvi put sa sve četiri strane pušu toliko snažni vjetarovi nade. Ali za zalime, nada je opasna. Upravo zbog toga s tolikom ljutnjom nasrću, zbog toga uznemireno smišljaju zamku za zamkom. Nesumnjivo, Gospodar svjetova također priprema zamku, a mi vjerujemo Njemu Uzvišenome i na Njega se oslanjamo.

Do skorog susreta u aprilskom broj inšallah.

S poštovanjem,

urednik@semerkand.ba

Uvodnu riječ broja možete pročitati ovdje.