Webshop - Trgovina SEMERKAND
Meni - Izbornik

Objavljeno u Br 86

Br. 86 – Sohbet

Br. 86 – Sohbet

Mjerilo u mahremijetu

Muškarcu i ženi koji nisu vezani brakom, bili rodbina ili ne, nije dozvoljeno da se gledaju ili dodiruju sa strašću. Dakle, muškarac može sjediti, gledati se i rukovati sa ženama koje su mu trajno zabranjene pod uslovom da nema prema njima osjećaj strasti.
Žene koje su muškarcu trajno zabranjene su: majka, kćerka, sestra, tetka, kćerka od brata i sestre, majka i sestra po mlijeku, punica, ženine kćerke (koje nisu njegove) i žene njegovih sinova. A osobe koji su ženi mahrem su: muž, otac, djedovi, svekar, djed od muža, sinovi, sinovi od muža (iz drugog braka), braća, sinovi od braće i sestara, žene vjernice, robinje, muškarci kojima nisu potrebne žene, i djeca koja još ne znaju koja su stidna mjesta žena. (Nur, 31)

Žena pred osobama koje su joj mahrem, kao što je otac, sin, brat, pastorak, može otkriti ruke do lakta, noge do koljena, kosu, uši, vrat. Osim njih, žena pred djedom, amidžom, dajdžom, bratom po mlijeku, ocem po mlijeku, može izaći otkrivenih mjesta na kojima se nalaze ukrasi, međutim, ako postoji opasnost da bi neko mogao ući u haram, onda je bolje i ljepše da se pokrije. Žena pred drugim ženama ne može otkriti dio od pupka do koljena. Ostale dijelove može otkriti ako je potrebno.
Jedino se tako ne može ponašati pred ženama nemuslimankama. U jednoj predaji Abdullah b. Abas, r.a., je rekao: „Žena muslimanka se ne može otkrit pred ženama nemuslimankama. Jer postoji mogućnost da one svojim muževima opisuju izgled žene muslimanke.“

Po ovom pitanju ulema ima različito mišljenje. Neki od njih su napravili izuzetak kada je ovaj propis u pitanju, te dali fetvu da žena može biti otkrivena u prisustvu hizmećarke nemuslimanke.
U situacijama liječenja ili slično, doktor, sestrica ili medicinski tehničar mogu da vide i dodirnu određene dijelove tijela kod žene. Međutim, i u tim situacijama žena treba da nađe ženskog doktora i žensko osoblje, ako je u mogućnosti. Ukoliko to ne može, ili takvo osoblje postoji, ali nije dovoljno stručno, postupit će po pravilu koje glasi ‘u stanjima nužde zabranjeno postaje dozvoljeno’. Međutim, ne smije zaboraviti da i tada postoje granice…

… više pročitajte u časopisu Semerkand br. 86 …