Webshop - Trgovina SEMERKAND
Meni - Izbornik

Objavljeno u Br 108, Časopis

Br. 108 Želja za bogastvom

Br. 108 Želja za bogastvom

Tema broja: ŽELJA ZA BOGASTVOM

Riječ urednika

Potrebe i neograničenost

Iako ekonomska nauka čovjeka vidi kao biće sa neograničenim potrebama, po nama su te potrebe ipak ograničene. Ukoliko posmatramo sa najosnovnijeg aspekta, čovjek ima tri temeljne potrebe: potreba za hranom i pićem, potreba za staništem i potreba za sigurnošću…

A ono što je neograničeno jesu naši prohtjevi i želja za posjedovanjem. S druge strane globalni ekonomski poredak izgrađen na uvjerenju da su izvori ograničeni a potrebe neograničene, zbog učestalih kriza i stalnog nastojanja za širenjem koje nanosi planetarnu štetu, danas preispituje tu općeprihvaćenu teoriju.

Raspravlja se o potrebi za velikom promjenom načina razmišljanja, a kao jedina alternativa nudi se vraćanje “jednostavnom životu”, ma koliko to trenutno zvučalo nerealno. Naša savjest kao muslimana, uvijek je bila uznemirena zbog tog nemilosrdnog poretka koji crpi i uništava izvore koje mi smatramo Allahovim, dž.š., blagodatima. Bogatstvo je sebi za robove uzelo jedan dio čovječanstva, a mi ne možemo ni pojmiti kakvo je duševno stanje onih koji mu robuju.

Zbog toga, naši snovi o bogatstvu nisu isti kao oni koje drugi sanjaju. Prije svega, mi bogatstvu pripisujemo drugačija značenja. Mi znamo da čovjek može posjedovati sve što želi, a da se ipak pati u siromaštvu. Isto tako, znamo i da čovjek može imati samo tek toliko hrane da zasiti svoj stomak, a da se smatra vrlo bogatim.

Stoga, naše poimanje bogatstva i siromaštva ne zasniva se na posjedovanju ili neposjedovanju, već na bivanju onim što jesmo. Naravno, mi ne zastupamo stav koji se često negativno tumači, a to je stav da musliman treba živjeti u neimaštini. Mi od Uzvišenog Gospodara tražimo i dunjalučko i ahiretsko bogatstvo, ne odvajajući Ahiret od dunjaluka. Za nas je najbolje da tražimo ono što je hajr, jer znamo da će ostati bez ičega oni koji kada dođu do bogatstva ne razmišljaju više o Ahiretu. U ovome broju, za glavnu temu smo uzeli želju za bogastvom.

Naša namjera je da podstaknemo na razmišljanje o tome kako i šta trebamo tražiti. Šta može biti loše u tome da tražimo nešto? Na to pitanje odgovor je dao Mevlana, k.s.: “Čovjekova vrijednost je u onome što traži.” Dakle, ukoliko želi pare njegova vrijednost je jednaka tim parama, ukoliko želi poziciju onda je koliko i ta pozicija…

Do skorog susreta u januarskom broju inšallah.

S poštovanjem,

urednik@semerkand.ba

Uvodnu riječ broja možete pročitati ovdje.