Webshop - Trgovina SEMERKAND
Meni - Izbornik

Objavljeno u Br 110, Časopis

Br. 110 Dostojanstvo i poniženje

Br. 110 Dostojanstvo i poniženje

Tema broja: DOSTOJANSTVO I PONIŽENJE

Riječ urednika

Dostojanstvo i poniženje

Živimo u društvu, u kome su mnoge stvari ispremetane. Neke nebitne stvari su dobile, dok su neke veoma važne, izgubile na vrijednosti. Svjedoci smo također da su mnogi pojmovi izgubili svoje prvobitno te poprimili neko hibridno značenje koje ne isijava duh i suštinu samoga pojma. Jezik je “kuća bitka”, što nam kazuje da se stvarnost očituje u jeziku.

Ako je to tako, onda preko jezika, pojmova i definicija koje najčešće upotrebljavamo, možemo dobrano shvatiti našu stvarnost, jer se ona, kako smo već kazali, očituje u samome jeziku. “Dostojanstvo” i “poniženje” su dva termina koja možemo čuti u svakodnevnoj upotrebi. Da li smo se ikada zapitali šta zaista oni znače, koje im je to esencijalno značenje?

Prema mnogima, pod prvim pojmom se podrazumijeva neka vrsta prestiža, ugleda, superiornosti, višeg socijalnog statusa i sl., dok drugi termin poprima značenje inferiornosti, osjećaja manje vrijednosti naspram nekoga za koga smatramo da uživa dostojanstvo u društvu. Dakle, predmetni pojmovi se koriste uglavnom u kontekstu ovozemnog – materijalnog statusa neke osobe. No, da li je to, zapravo, tako? Istinsko dostojanstvo, kako se definiše u islamskoj tradiciji, jeste neovisnost osobe o nekome, ko je “vremenski potrošan”, već ovisnost o Onome Koji nadilazi vrijeme, Koji se opisuje epitetom vječnosti. Čovjek teško može biti dostojanstven, ako je ovisan o nekome čije je inherentno i esencijalno svojstvo: nesavršenost. Dakle, takva vrsta ovisnosti čovjeku neprestano donosi osjećaj nelagode i dovodi ga u hibridno značenje drugog pojma: “poniženje”.

Poniženje naspram drugog čovjeka niko ne želi, jer podrazumijeva odsustvo slobode koja je darovana čovjeku od Uzvišenog Allaha. Istinsko značenje poniženja jeste osjećaj manje vrijednosti naspram Vrhovnog Dobra; osjećaj vlastite nemoći da se udovolji svim Njegovim zahtjevima; osjećaj proizašao spoznajom vlastitih grijeha, loših osobina, pred Onim Koji od nas zahtijeva da se čuvamo svega onoga prezrenoga, lošega…, a čega se teško možemo sačuvati u potpunosti, kako se to od nas i zahtijeva. Kur’an kazuje da dostojanstvo pripada Allahu, dž.š., Njegovu Poslaniku, s.a.v.s., i svim istinskim vjernicima, dok poniženje onima koji nisu pristali da povjeruju u Njega.

Otuda, iz naprijed rečenoga, možemo izvesti zaključak, da imamo ozbiljnih problema u razumijevanju tih termina. No, gore od toga je što tu nesvjesnost prenosimo na one koji nas trebaju naslijediti i od nas biti bolji. Dostojanstvo je živjeti u istini i za istinu, ne bježati od istine, ne skrivati je pred onim koji nam se čini jačim, iz materijalne perspektive, a što se nama Bošnjacima često događa…

S poštovanjem,

urednik@semerkand.ba

Uvodnu riječ broja možete pročitati ovdje.