Webshop - Trgovina SEMERKAND
Meni - Izbornik

Objavljeno u Br 100, Mudrost

Milost svjetovima,  Pejgamber, s.a.v.s.

Milost svjetovima, Pejgamber, s.a.v.s.

Jedno od blistavih i časnih imena  našeg Pejgambera, s.a.v.s.,  jeste Sahibu’l-Bejan. Njemu se  Uzvišeni Gospodar obratio putem  Objave te Mu je dao dužnost da  obznani Allahov, dž.š., govor svim  ljudima.

Naš Pejgamber, s.a.v.s.,  u svjetlu Objave, obznanio je sve  vjerske i svjetovne zakone i otklonio  je svaku poteškoću.  Neka je salavat i selam na zata  koji je vlasnik tog lijepog imena.  Naš Pejgamber, s.a.v.s., bio je  Mudžib (ar. onaj koji se odaziva).  Stvoren je prije svih drugih stvorenja.

Kada su duše u Ezelu dale  zavjet, na Allahovo, dž.š., pitanje:  “Nisam li Ja vaš Gospodar?”, naš  Poslanik, s.a.v.s., bio je prvi koji  je odgovorio: “Bela (Jesi!)” On,  s.a.v.s., je onaj koji se dostojno  odazivao svakom pozivu, bilo da  dolazi iz pojavnog ili nevidljivog  svijeta. A Uzvišeni Gospodar,  odazvao se svim njegovim dovama.  Udovoljio je njegovim, s.a.v.s.,  željama i odgovorio je na sve njegove  potrebe. Neka je salavat i selam  na vlasnika tog lijepog imena.

Još jedno od lijepih imena našeg  Pejgambera, s.a.v.s., bilo je  Mubelig. On, s.a.v.s., je bio zadužen  da prenese Objavu i učinio  je to na najbolji način. Obznanio  je božansku Objavu, božansku  Istinu… Naš Pejgamber, s.a.v.s.,  nazvan je i Fasihu’l-Lisan.

Na ovaj  svijet nije nikada došao niti će doći  iko ko bi govorio jasnije i ljepše  od njega, s.a.v.s. Neka je salavat  i selam na zata koji je vlasnik tih  lijepih imena.  Naš Pejgamber, s.a.v.s., je vjerovjesnik  kojeg je Uzvišeni Allah  poslao na dunjaluk kako bi pozivao  Njegove robove u islam. Donio je  radosne vijesti, ali nije svako mogao  otvoriti svoje srce za njih jer  neka srca su doista slijepa i zapečaćena.

Naš Pejgamber, s.a.v.s.,  poslao je putem pisama poziv u  islam mnogim vojskovođama i  stranim vladarima.  Neka od pisama Poslanika,  s.a.v.s., danas se čuvaju u dvorcu  Topkapı, u posebnom odjelu za  očuvanje “svetih emaneta”.

Pejgamberski pečat 

Naš Pejgamber, s.a.v.s., nosio  je i časno ime Sahibu’l-Hatem,  Vlasnik pečata. Tako je nazvan  zbog biljega na njegovim mubarek  leđima. Pored toga, on, s.a.v.s.,  imao je i srebreni prsten sa pečatom  kojim je pečatio pisma i  na kojem je jedno ispod drugog  pisalo: Muhammed/Resul/Allah.  Naš Poslanik, s.a.v.s., zatražio je  da se napravi takav pečat nakon  što se posavjetovao sa svojim ashabima,  r.anhum, koji mu rekoše  da vladari susjednih zemalja ne  čitaju pisma koja nemaju pečata.  Poslanik, s.a.v.s., nosio je taj  prsten na svom mubarek prstu i  davao ga je ashabima, r.anhum,  kad god je bilo potrebno da stave  pečat na određeni dokumenat,  nakon čega bi ga ponovo stavljao  na svoj mubarek prst.

Pismo iranskom  kralju Kisri 

“U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog!  Od Allahovog Poslanika, Muhammeda,  iranskom kralju Kisri:  Neka je selam na onoga ko  krene putem Upute, ko povjeruje  u Allaha, dž.š., u Njegovog roba i  Poslanika, u to da nema drugog  boga sem Njega, u to da je On  Jedini i da nema sudruga i na onoga  ko prihvati da je Muhammed  Njegov rob i Njegov Poslanik! Prema  tome, ja te pozivam u islam  jer ja sam Allahov Poslanik koji  je poslan svim ljudima, bez izuzetka,  da opomene svaku dušu o  jasnoj opasnosti, da je probudi i  da sprovede Allahovu, dž.š., riječ  nad onima koji ne vjeruju. Prihvati  islam kako bi postigao sigurnost i  spokoj. Ali, znaj da ukoliko odbiješ  ovaj poziv, snosit ćeš odgovornost  za grijehe svih vatropoklonika.”

Odazvati se pozivu 

Pejgamber, s.a.v.s., bio je pozivatelj  u vjeru.  “…da–po Njegovom naređenju–  pozivaš k Allahu, i kao svjetiljku  koja sija.” (Ahzab, 46)  On, s.a.v.s., pozvao je ljude i  džinne u islam. Neki od njih se  odazvaše, a neki odabraše put  kufra…

Iranski kralj Husrev Perviz  koji je počašćen prethodno spomenutim  pismom, bio je jedan od  onih koji odabraše put kufra. Primivši  pismo kojim ga Pejgamber,  s.a.v.s., poziva u islam, osjetio se  uvrijeđenim. Poderao ga je i naredio  da izbace Pejgamberovog,  s.a.v.s., izaslanika.  Kada je Pejgamber, s.a.v.s., saznao  za to, rekao je: “Neka Uzvišeni  Allah u potpunosti uništi  njegovu vladavinu kao što je on  uništio pismo

Nakon toga, Kisra je naredio namjesniku  Jemena, Bazanu, da zarobi  i njemu dovede Pejgambera,  s.a.v.s. Namijesnik je za to zadužio  dva čovjeka. Kada oni dođoše u  Medinu, Pejgamber, s.a.v.s., im  reče: “Noćas je moj Gospodar ubio  vašeg gospodara rukom Širvejha.”  Zaista je iranskog kralja, Husreva  Perviza, ubio njegov sin Širvejh  koji je i preuzeo vladavinu. Nakon  toga namjesnik Jemena je zajedno  sa svojim ljudima primio islam.  Poslanik, s.a.v.s., ga je imenovao  za islamskog namjesnika Jemena.  Tako je Jemen počašćen islamom  na miran način, bez rata.

Uzvišeni Allahu, počasti naša srca imanom i islamom.  Neka su beskrajni selami i salavati na Tvoga Miljenika,  posjednika najljepših imena.

Časopis Semerkand, br. 100, Mudrost