Webshop - Trgovina SEMERKAND
Meni - Izbornik

Objavljeno u Br 87

Br. 87 – Riječ urednika

Br. 87 – Riječ urednika

Dragi prijatelji semerkanda!

Islam je način života, sistem koji uređuje svaki segment naše egzistencije, na ovom i budućem  svijetu. Kao takav, nije ostavio ni jednu poru života a da nam nije dao smjernice i upute kako dalje. Odstupanje od bilo kojeg uputstva vjere je štetno i pogubno, kako za pojedince, tako i za kolektive. Razlozi za to mogu biti mnogobrojni, a mi ćemo spomenuti dva. Prvi i najčešći je neznanje, neupućenost pojedinca i kolektiva. Ovaj razlog, nadam se, bit će opravdanje mnogima da se spase vječne patnje, jer čovjek neće odgovarati za ono što ne zna. Međutim, postavlja se pitanje na koje ćemo veoma teško naći prikladan odgovor, a to  je – zašto nismo učili, čitali, obavijestili se. Drugi razlog je ljubav prema dunjaluku. Većina ljubav prema dunjaluku razumijeva kao želju za novcem, položajem i drugim dunjalučkim blagodatima. Međutim, to je površno razumijevanje ovog problema. Raditi i boriti se da vjernik bude bogat i vodi zajednicu je farz, ali nezasitost u postizanju dunjalučkih blagodati je haram i to je ljubav koja vodi u džehennem.

Da bi se sačuvali ove dvije pošasti – neznanja i ljubavi prema dunjaluku, pomoći će nam naš Semerkand. On će nas podučiti, otkloniti neznanje od nas, a svakako će nam dati savjet kako i kamo usmjeriti svoju ljubav.

U ovom broju preporučujemo Sejjid Muhamed Sakijev tekst, a naročito nam je zadovoljstvo i ovaj put vas obradovati hutbom hadžihafiz Halid Hadžimulića, k.s.

S poštovanjem

urednik@semerkand.ba

KUPITE ODMAH BROJ 86 MAGAZINA SEMERKAND