Webshop - Trgovina SEMERKAND
Meni - Izbornik

Objavljeno u Br 114, Zdravlje

Post i zdravlje

Post i zdravlje

Post je jedan od najljepših ibadeta u mjesecu ramazanu. Pored duhovnih koristi koje nam donosi, post nam donosi i koristi na fiziološkom i psihološkom nivou. Post je odličan program detoksikacije, jer u periodu od mjesec dana čisti organizam od štetnih materija, te doprinosi izlječenju mnogih bolesti.

POST JE PREPOROD ZA CIJELI ORGANIZAM

Organi detoksikacije u našem organizmu jesu bubrezi i jetra, jer jedno od zaduženja tih organa je i izbacivanje štetnih materija iz organizma. Iako svi znamo da je unošenje male količine hrane dobro za zdravlje, mnogi od nas ne paze na to, već jedu mnogo više od potrebnog. Ukoliko u organizam stalno unosimo hranu, ti organi je pretvaraju u zalihe i onda ne mogu uspješno realizovati proces čišćenja. Iz razloga što se bubrezi i jetra mnogo zamaraju, dolazi do pada energije. Međutim, tokom posta, bubrezi i jetra mogu uspješno realizovati proces detoksikacije.

Zahvaljujući gladi, sva tkiva i organi rade na jačanju imunog i nervnog sistema, ne obavljajući nikakve druge funkcije. Dakle, tijelo koje je tokom jedanaest mjeseci bilo izloženo pretjeranom i nezdravom unosu hrane, tokom mjeseca ramazana ulazi u period odmora i ponovo nastoji uspostaviti ravnotežu. Mjesec ramazan u kojem postajemo otporniji na bolesti, također doprinosi održavanju ravnoteže nivoa šećera u krvi. Inače, kada konzumiramo hranu koja u sebi sadrži šećere, inzulin raste, a nakon nekog vremena opada. Nakon što opadne, opet osjećamo potrebu za slatkom i taj začarani krug može poremetiti ravnotežu u lučenju inzulina.

Post pomaže da nivo šećera u krvi tokom cijelog dana bude uravnotežen. Budući da je želudac prazan, krv ravnomjerno dospijeva u mozak, srce i nervni sistem. Na taj način post doprinosi normalnom radu tih organa.

Nervni sistem koji se odmara tokom posta, mnogo brže sagorijeva kalorije i ubrzava metabolizam. Ukoliko tokom mjeseca ramazana vodimo računa o zdravoj ishrani, onda možemo lahko kontrolisati i kilažu. Post ubrzava sagorijevanje kalorija i pomaže normalnoj funkciji crijeva. Post dovodi i krvni pritisak u ravnotežu te omogućuje izbacivanje toksina iz tijela, što doprinosi ljepšem izgledu kože. Tokom posta smanjuju se akne i bubuljice. Također, što je vrlo bitno, postom se smanjuje rast i širenje kancerogenih ćelija. U tom razdoblju odmora organizma, uz regeneraciju matičnih ćelija mozga, poboljšava se i mentalna vitalnost. Uz sve to, post pozitivno djeluje na hormonalnu ravnotežu i pravilan rad hormona.

Na mnogim mjestima u svijetu, nalaze se tzv. klinike gladi, koje se okorištavaju blagodatima posta i tako liječe svoje pacijente. U Evropi i SAD-u, takve klinike se ubrajaju u legitimne zdravstvene ustanove. Njihov cilj je jačanje imuniteta postom. Koristi posta bile su tema mnogih istraživanja van islamskoga svijeta. O tome možete čitati iz mnogih stranih izvora. Jedan od najvažnijih izvora u zapadnjačkom svijetu jeste djelo njemačkog doktora Hellmuta Lütznera pod naslovom “Kao ponovo rođen zahvaljujući postu.”

POST JE LIJEK ZA DUŠU

Pravila posta i duhovnost koju osjećamo dok postimo, omogućavaju odmor našoj duši. Post primjetno pomaže kod anksioznih poremećaja, akutnog stresa, akutne depresije i opsesivno-kompulzivnih poremećaja. Post u čovjeku budi osjećaj samilosti i želje za dijeljenjem i pomaganjem drugima, te tako donosi i psihološku i sociološku korist. Osobe koje tokom jednog mjeseca poste, mnogo lakše shvataju važnost strpljena i zahvalnosti.

VODA S LIMUNOM ZA DOBRO VARENJE

Nije isto postiti ljeti i postiti zimi. Ljeti iftarimo kasno, a sehurimo rano, skoro da i ne spavamo do sehura. To krtako vrijeme između iftara i sehura može biti nedovoljno za dobru probavu. A organizam koji nije dobro svario unešenu hranu brzo postaje gladan, i onda za iftar ima potrebu za pretjeranim unosom hrane. Konzumiranje vode s limunom i hurmi na sehuru olakšava probavu i pomaže nam da lakše podnesemo post tokom dana.

SAVJETI NUTRICIONISTA

Sehur je najbitniji obrok tokom mjeseca ramazana. Ukoliko postimo bez sehura, možemo se suočiti sa bezvoljnošću i glavoboljom. Između iftara i sehura trebamo piti mnogo vode. A nutritivna vrijednost onoga što konzumiramo za vrijeme sehura je vrlo bitna. Hrana bogata proteinima produžava vrijeme pražnjenja želuca.

Zbog toga trebamo obratiti pažnju na unos proizvoda poput sira, jaja, mlijeka i jogurta. Dehidrirana hrana poprilično uspješno održava sitost u organizmu. Zbog toga u mlijeko ili jogurt možete dodati žitarice koje su dobar izvor dehidrirane hrane. Treba paziti na to da iftarska sofra ne bude pretjerano bogata i raskošna. Umjesto mesa prženog u ulju, slatka i pilava, na našim soframa trebamo dati prednost čorbama, salatama, laganom povrću i mesu sa žara. Umjesto zalivenih kolača trebamo konzumirati mliječna slatka i sezonsko voće. Pored toga trebamo obratiti pažnju na to da ne unosimo hranu istovremeno sa vodom, kao i na to da mnogo žvačemo i polahko jedemo, kako bi naš organizam deponovao što manje masti.

Časopis Semerkand, br. 114., Zdravlje