• Časopis
  • Knjige
  • Video
  • Tekstovi
    • Ahlak
    • Vjera i život
    • Akaid
    • Tema Broja
    • Riječnik Kur'ana
    • Duhovni odgoj u Islamu
    • Odgoj djece
    • Hadis
    • Brak
    • Zdravlje
    • Tefsir
    • Govor stanja
    • Klasici tesavvufa
    • Riznica mudrosti
    • Sohbet
    • Savjeti
    • Mudrost
    • Latice ružičnjaka
    • Kolumna
  • Vaktija
  • Kontakt
Semerkand
  • Časopis
  • Knjige
  • Video
  • Tekstovi
    • Ahlak
    • Vjera i život
    • Akaid
    • Tema Broja
    • Riječnik Kur'ana
    • Duhovni odgoj u Islamu
    • Odgoj djece
    • Hadis
    • Brak
    • Zdravlje
    • Tefsir
    • Govor stanja
    • Klasici tesavvufa
    • Riznica mudrosti
    • Sohbet
    • Savjeti
    • Mudrost
    • Latice ružičnjaka
    • Kolumna
  • Vaktija
  • Kontakt
Nema rezultata
Pregledaj sve rezultate
Semerkand
  • Časopis
  • Knjige
  • Video
  • Tekstovi
    • Ahlak
    • Vjera i život
    • Akaid
    • Tema Broja
    • Riječnik Kur'ana
    • Duhovni odgoj u Islamu
    • Odgoj djece
    • Hadis
    • Brak
    • Zdravlje
    • Tefsir
    • Govor stanja
    • Klasici tesavvufa
    • Riznica mudrosti
    • Sohbet
    • Savjeti
    • Mudrost
    • Latice ružičnjaka
    • Kolumna
  • Vaktija
  • Kontakt
Nema rezultata
Pregledaj sve rezultate
Semerkand
Nema rezultata
Pregledaj sve rezultate

Šta znači zdrava ishrana?

13. Decembra 2018.
in Br 101, Zdravlje
0 0
0
Home Za pročitati Magazin Br 101

Veliki dio svjetske populacije, pored pretilosti, pati od brojnih tegoba prouzrokovanih neuravnoteženom i nezdravom ishranom. Pri spomenu zdrave ishrane, najprije nam naumpada konzumiranje zdravih namirnica, međutim, postoji mnoštvo detalja koji mnogo doprinose pravilnoj ishrani. Neke od najočitijih greški koje su ujedno i najčešći uzročnici mnogobrojnih bolesti jesu prejedanje, prečesti obroci, konzumiranje nezdravih namirnica i nedovoljno žvakanje hrane.

PREJEDANJE ŠTETI ORGANIZMU

 Naš Poslanik, s.a.v.s., je rekao: “Prejedanje je u osnovi svake bolesti.” Tim riječima, skrenuo je pažnju na to da je pretjerano unošenje hrane u organizam uzrok bolesti. Kako bi preradio preveliku količinu pojedene hrane, ljudskom organizmu je potrebno mnogo više enzima nego prilikom prerade normalnih količina hrane. Tada srce radi četiri puta napornije, a organi koji omogućavaju varenje, odlaganje i filtriranje pojedenih namirnica, zamaraju se i iscrpljuju. Krv iz preopterećenih sudova, smanjuje svoj protok do te mjere da ne može u potpunosti dovesti hranjive materije do tkiva. Zbog toga nedovoljno nahranjena tkiva, šalju mozgu signal “Mi smo gladni!” A mozak signalizira potrebni porast apetita kako bi omogućio da dovoljno hrane dođe do tkiva. Kako se nastavlja taj začarani krug, tako se množe i kile i bolesti. Zbog toga čovjekova memorija slabi, srce se umara, tijelo biva tromo, a koncentracija opada. Uz sve navedeno, treba znati i to da nam naša vjera savjetuje da malo jedemo, da ustanemo od sofre prije nego što osjetimo sitost te da dnevno imamo dva obroka.

KAKO BISTE BILI ZDRAVI DOBRO SAŽVAČITE HRANU

U ustima, na dnu svakog zuba, postoje dvije tačke akupunkture. Te tačke analiziraju zalogaj koji žvačemo i šalju informacije mozgu. Mozak zatim, shodno dobivenim informacijama, programira odgovarajući sistem varenja. Zbog toga, što više žvačemo hranu to naš mozak kvalitetnije može pripremiti probavni sistem za varenje. A ukoliko premalo žvačemo to biva uzrokom većeg unosa hrane. Višestruko žvakanje zalogaja olakšava rad želuca, pankreasa, jetre i crijeva, smanjuje period varenja, pomaže u kontrolisanju tjelesne težine i olakšava tegobe određenih bolesti.

ŠTETNOST PROIZVODA KOJI SADRŽE VJEŠTAČKE DODATKE

U današnjem vremenu, prehrambena industrija je toliko napredovala da u prodavnicama možemo pronaći sve što poželimo, pa čak i već izrezano i oprano povrće. Ma koliko bezazleno i hranjivo djelovali svi ti dugoročni proizvodi koji nam se nude, vještački dodaci koje sadrže, uveliko prijete našem zdravlju. Proizvodi puni vještačkih dodataka mogu prouzrokovati: alergije, manjak koncentracije, nesanicu, depresiju, glavobolju, migrenu, kožne probleme, poremećaje ponašanja kod djece, hiperaktivnost i još mnoštvo poremećaja. Dr. Aidin Salih, u svojoj knjizi “Tragom izgubljenog lijeka”, vezano za tu temu 54kaže: “Osoba koja ne vidi nikakvu smetnju u korištenju gotove hrane, svaki dan u svoj organizam unosi oko 2000 različitih vještačkih dodataka. Neki od njih su: zaslađivači, arome, humektanti, sredstva za očuvanje vlažnosti, konzervansi, boje i razni emulgatori. Proizvođači su dužni na ambalaži proizvoda navesti spisak vještačkih dodataka. Međutim, proizvođači su dužni navesti samo one sastojke koji se nalaze u njihovom proizvodu, a ne i sastojke materija koje su koristili prilikom proizvodnje tog istog proizvoda. Naprimjer, ukoliko pekar u proizvodnji određenog pekarskog proizvoda koristi vodu, germu, ulje, jaja, sol i šećer, on je dužan te iste sastojke navesti na ambalaži svog proizvoda, ali nije dužan navesti dodatke koji su sadržani u germi, šećeru ili ulju koje je koristio.” Dr. Aidin Salih kao dodatni primjer navodi paketić žvaka na kojem je kao jedan od sastojaka navedena “gumena baza”, a u sebi sadrži; kaučuk, vosak, antioksidante, elastomer, vinil polimer, parafin, vještačke zaslađivače i mnoštvo drugih neprirodnih dodataka. Dakle, na ambalažama piše “gumena baza”, ali ne piše to da ljudi u svoj organizam zapravo unose kaučuk.

KOLIKO JE ZDRAVO ZAGRIJAVATI OSTATKE OBROKA?

 Svježe voće i povrće posjeduje velike hranjive vrijednosti zbog energije koju dobiva od sunca. Međutim, utjecaj toplote nije jednako dobar kada je upitanju termički obrađeno voće ili povrće. Nakon termičke obrade, namirnice gube dio hranjive vrijednosti i tečnost, zbog čega nisu jednako zdrave kao kada su u sirovom stanju. Stoga je vrlo bitno naglasiti činjenicu da povrće treba što više konzumirati u sirovom stanju a što manje termički obrađeno. Uz to, mnogo je više štete nego koristi u konzumiranju podgrijanih obroka. Suštinski sastav podgrijane hrane se mijenja, njena probava je otežana i povrh svega, može poprimiti kancerogena svojstva.

OBRATITE PAŽNJU NA KOMBINIRANJE NAMIRNICA

Postoje određena pravila prilikom samog jedenja hrane, a bitna su za naše zdravlje. Nije ispravno miješati različite namirnice i jesti ih istovremeno, jer svaka namirnica zahtijeva drugačije enzime koji će utjecati na njeno varenje. Naprimjer sljedeće namirnice su u suprotnosti po pitanju enzima koje zahtijevaju: ugljikohidrati i proteini, mliječni proizvodi i riba, različite vrste mesa (junetina i piletina, crveno meso i riba), različite vrste masti (čvrste i tečne masti). Kada miješamo namirnice koje zahtijevaju suprotne enzime, hrana truhne u našem organizmu i prouzrokuje mu štetu. Hrana koja nije svarena i koja je istruhla prouzrokuje začepljenje krvnih žila, gasove u crijevima, slabljenje organizma te povećava ljenost i pospanost.

 

Časopis Semerkand, br. 101, Zdravlje

Oznake: ishranazdravlje
ShareTweet

Slični tekstovi

Da li ispravno koristimo frižider?
Br 127

Da li ispravno koristimo frižider?

Važnost ribljeg mesa u uravnoteženoj ishrani
Br 126

Važnost ribljeg mesa u uravnoteženoj ishrani

Da li su uvećani limfni čvorovi znak bolesti?
Br 125

Da li su uvećani limfni čvorovi znak bolesti?

Lična higijena je prevencija gljivicama
Br 124

Lična higijena je prevencija gljivicama

Liječenje poremećaja posture postaje teže s godinama
Br 123

Liječenje poremećaja posture postaje teže s godinama

Pogrešna uvjerenja o njezi zuba
Br 122

Pogrešna uvjerenja o njezi zuba

Sljedeći post
Svaki brak je poseban

Svaki brak je poseban

Please login to join discussion
Nema rezultata
Pregledaj sve rezultate

Zadnje objavljeno

  • Ko su istinski pobjednici?
  • Zikr (spominjanje) i fikr (razmišljanje)
  • Abdulhalik Gudždevani, k.s.
  • Kako povećati pažnju i koncentraciju kod djece?
  • Br. 161 Da li je bolje biti u braku ili ne?
  • Salih amel – dobra djela
  • Želi drugima ono šte želiš samome sebi
  • Srca, stanja i riječi
  • Unutrašnja i vanjska čistoća
  • Kako da moje dijete stekne naviku redovnog obavljanja namaza?
  • Prekinimo svađu i obnovimo naš brak
  • Da li ispravno koristimo frižider?
  • Časopis
  • Knjige
  • Video
  • Tekstovi
    • Ahlak
    • Vjera i život
    • Akaid
    • Tema Broja
    • Riječnik Kur'ana
    • Duhovni odgoj u Islamu
    • Odgoj djece
    • Hadis
    • Brak
    • Zdravlje
    • Tefsir
    • Govor stanja
    • Klasici tesavvufa
    • Riznica mudrosti
    • Sohbet
    • Savjeti
    • Mudrost
    • Latice ružičnjaka
    • Kolumna
  • Vaktija
  • Kontakt
Semerkand.ba

KONTAKT

Viber

Facebook Messenger

Kontakt forma

 

Najčitanije

Ko su šehidi? Šta je mekam šehadeta?

Pretplata i kupovina

Jetimi – emanet od Allaha, dž.š., i Poslanika, s.a.v.s.

Svako živo biće će smrt okusiti

Ko nam je prijatelj?

Šta je ihsan?

Duhovni odgoj u islamu

Šta nam donosi musafir?

Poklon povećava ljubav

Najnovije

Ko su istinski pobjednici?

Zikr (spominjanje) i fikr (razmišljanje)

Abdulhalik Gudždevani, k.s.

Kako povećati pažnju i koncentraciju kod djece?

Br. 161 Da li je bolje biti u braku ili ne?

Salih amel – dobra djela

Želi drugima ono šte želiš samome sebi

Srca, stanja i riječi

Unutrašnja i vanjska čistoća

Iz knjige Duhovni odgoj u islamu

Šta je ihsan?

Šta je tesavvuf?

Tri temelja vjere: Iman, Islam i Ihsan

Šta je tarikat i mešreb?

Vjerovanje u Allaha dž.š. i Njegove sifate

Kako postići stepen ihsana?

Bejat – uvod, svrha, historijat, dokazi

Šta je Islam?

Osnove vjerovanja

© 2020 Semerkand

Nema rezultata
Pregledaj sve rezultate
  • Časopis
  • Knjige
  • Video
  • Tekstovi
    • Ahlak
    • Vjera i život
    • Akaid
    • Tema Broja
    • Riječnik Kur'ana
    • Duhovni odgoj u Islamu
    • Odgoj djece
    • Hadis
    • Brak
    • Zdravlje
    • Tefsir
    • Govor stanja
    • Klasici tesavvufa
    • Riznica mudrosti
    • Sohbet
    • Savjeti
    • Mudrost
    • Latice ružičnjaka
    • Kolumna
  • Vaktija
  • Kontakt

© 2020 Semerkand

Login to your account below

Forgotten Password?

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In