• Časopis
  • Knjige
  • Video
  • Tekstovi
    • Ahlak
    • Vjera i život
    • Akaid
    • Tema Broja
    • Riječnik Kur'ana
    • Duhovni odgoj u Islamu
    • Odgoj djece
    • Hadis
    • Brak
    • Zdravlje
    • Tefsir
    • Govor stanja
    • Klasici tesavvufa
    • Riznica mudrosti
    • Sohbet
    • Savjeti
    • Mudrost
    • Latice ružičnjaka
    • Kolumna
  • Vaktija
  • Kontakt
Semerkand
  • Časopis
  • Knjige
  • Video
  • Tekstovi
    • Ahlak
    • Vjera i život
    • Akaid
    • Tema Broja
    • Riječnik Kur'ana
    • Duhovni odgoj u Islamu
    • Odgoj djece
    • Hadis
    • Brak
    • Zdravlje
    • Tefsir
    • Govor stanja
    • Klasici tesavvufa
    • Riznica mudrosti
    • Sohbet
    • Savjeti
    • Mudrost
    • Latice ružičnjaka
    • Kolumna
  • Vaktija
  • Kontakt
Nema rezultata
Pregledaj sve rezultate
Semerkand
  • Časopis
  • Knjige
  • Video
  • Tekstovi
    • Ahlak
    • Vjera i život
    • Akaid
    • Tema Broja
    • Riječnik Kur'ana
    • Duhovni odgoj u Islamu
    • Odgoj djece
    • Hadis
    • Brak
    • Zdravlje
    • Tefsir
    • Govor stanja
    • Klasici tesavvufa
    • Riznica mudrosti
    • Sohbet
    • Savjeti
    • Mudrost
    • Latice ružičnjaka
    • Kolumna
  • Vaktija
  • Kontakt
Nema rezultata
Pregledaj sve rezultate
Semerkand
Nema rezultata
Pregledaj sve rezultate

Bijeli luk, lijek za 70 bolesti

18. Aprila 2020.
in Br 109, Zdravlje
0 0
0
Home Za pročitati Magazin Br 109

 „Jedite bijeli luk i liječite se njime jer on je lijek za 70 bolesti…“

Pretjerana upotreba može iritirati želudac

Ukoliko se bijeli luk konzumira u pretjeranim količinama, može doći do određenih tegoba. Stručnjaci smatraju da je dovoljno dnevno konzumirati 3-4 čehna, jer pretjerana konzumacija može prouzrokovati iritaciju želuca i nadutost. Pored toga, pretjerana upotreba može dovesti i do naglog pada krvnog pritiska.

Kako konzumirati bijeli luk?

  • Možete oguliti bijeli luk i staviti ga u maslinovo ulje da odstoji neko vrijeme u frižideru. Na taj način, izgubit će svoj inetnzivni miris i možete ga slobodno koristiti u pripremanju jela.
  • Možete ga upotrebljavati u marinadama za meso, piletinu ili ribu.
  • Kada pečete neko jelo, možete mu dodati jedno ili dva čehna bijelog luka kako biste dodatno pojačali njegov okus.
  • Možete iskoristiti stari hljeb tako što ćete ga zapeći u rerni sa preljevom od maslinovog ulja i bijelog luka.
  • Nemojte misliti da se ne može piti čaj od bijelog luka. Možete pripremiti čaj od bijelog luka i dodati mu đumbir i limun, te ga zasladiti medom.
  • Ukoliko brinete zbog jakog mirisa bijelog luka, možete ga izgnječiti i dodati mu malo limunovog soka, te ga tako upotrebljavati u jelima.
  • U marketima možete pronaći ulje bijelog luka koje možete nanositi na kosu kako biste spriječili njeno opadanje.
  • Možete nakapati nekoliko kapi ulja bijelog luka u vodu i umasirati ih u kožu. Ulje bijelog luka dezinficira i hrani kožu.

„…Zato zamoli, u naše ime, Gospodara svoga da nam podari od onoga što zemlja rađa: povrća, i krastavica, bijelog luka i pšenice, i leće, i luka crvenoga!…” (Bekara, 61) U časnom ajetu se spominje nevjerovatna namirnica bijeli luk, koja postoji od davnina i za koju postoji jedno predanje u kome stoji: „Jedite bijeli luk i liječite se njime jer on je lijek za 70 bolesti…“

Umanjuje rizik od karcinoma

Zbog toga što je bogat vitaminima, mineralima i aminokiselinama, stručnjaci bijeli luk smatraju prirodnim antibiotikom. Zahvaljujući vitaminima i drugim elementima koje sadrži, bijeli luk smanjuje rizik od moždanog udara i karcinoma. Povrh toga, zahvaljujući hemijskom elementu Germaniju koji se nalazi u njemu, bijeli luk umanjuje štetni utjecaj kancerogenih ćelija na organizam.

Jača imunitet

Zahvaljujući Selenijumu i sumpornim spojevima koji se nalaze u bijelom luku njegova upotreba jača odbrambeni sistem organizma. Na taj način, bijeli luk sprječava viruse gripe i prehlade, da uđu u organizam. Međutim, kako bi bijeli luk imao takvo dejstvo, stručnjaci preporučuju da se ne guta već da se prethodno čehna izgnječe. Uz to, ukoliko ste već prehlađeni ili gripozni, bijeli luk će ubrzati proces ozdravljenja.

Dezinficira kožu

Zahvaljujući antibakterijskim svojstvima, bijeli luk se koristi u svrhu liječenja gljivičnih infekcija, kožnih infekcija i životinjskih ujeda. Ukoliko se osvrnemo na historiju, vidjet ćemo da se bijeli luk koristio u ratovima u svrhu dezinficiranja rana kod vojnika. Bijeli luk čije su koristi neizbrojne, ima i diurektičko dejstvo. Pored toga, preporučuje se dnevno konzumirati dva do tri čehna bijelog luka u svrhu regulacije tjelesnih tečnosti, sprječavanja zadržavanja tečnosti, poboljšanja cirkulacije, sprječavanja arterioskleroze, eliminacije čovječije gliste i liječenja šuge.

Na šta treba obratiti pažnju?

Zbog kiselina koje sadrži, ukoliko ga nanesete direktno na kožu, može doći do iritacije. Zbog toga, kada želite nanijeti bijeli luk na kožu, ostavite ga da odstoji u maslinovom ulju, mlijeku ili vodi, pa ga onda nanesite.

Miris bijelog luka može smetati vama i onima koji vas okružuju. Zbog toga, najbolji način da eliminišete miris bijelog luka jeste da nakon njegovog konzumiranja sažvačete jedan ili dva karanfilića.

 

Časopis Semerkand, br.109, Zdravlje

Oznake: lukzdravlje
ShareTweet

Slični tekstovi

Hvala Uzvišenom Gospodaru koji je stvorio jaja!
Br 129

Hvala Uzvišenom Gospodaru koji je stvorio jaja!

Na svojim soframa ne želimo „otrov“ već „so“!
Zdravlje

Na svojim soframa ne želimo „otrov“ već „so“!

Da li ispravno koristimo frižider?
Br 127

Da li ispravno koristimo frižider?

Važnost ribljeg mesa u uravnoteženoj ishrani
Br 126

Važnost ribljeg mesa u uravnoteženoj ishrani

Da li su uvećani limfni čvorovi znak bolesti?
Br 125

Da li su uvećani limfni čvorovi znak bolesti?

Lična higijena je prevencija gljivicama
Br 124

Lična higijena je prevencija gljivicama

Sljedeći post
Ispravno određene granice dijete čine slobodnim

Ispravno određene granice dijete čine slobodnim

CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v80), quality = 82
Nema rezultata
Pregledaj sve rezultate

Zadnje objavljeno

  • Neka televizijske serije ne budu uzrok kajanja!
  • Ko je najveća neznalica?
  • Br. 170 Priprema za najvažnije putovanje
  • Hadže-Muhammed Baba Semmasi, k.s.
  • Br. 170 Živimo ono u šta vjerujemo
  • Zašto smo stvoreni?
  • O mjesecu Redžebu i Noći začeća (Lejletu’r-regaib)
  • Mjesec Redžeb i Lejle-i regaib
  • Kada vam dođe neka vijest…
  • Br. 169 Odgovornost iršada
  • Stanja, snovi i djela
  • Ko je u tvom srcu?
  • Časopis
  • Knjige
  • Video
  • Tekstovi
    • Ahlak
    • Vjera i život
    • Akaid
    • Tema Broja
    • Riječnik Kur'ana
    • Duhovni odgoj u Islamu
    • Odgoj djece
    • Hadis
    • Brak
    • Zdravlje
    • Tefsir
    • Govor stanja
    • Klasici tesavvufa
    • Riznica mudrosti
    • Sohbet
    • Savjeti
    • Mudrost
    • Latice ružičnjaka
    • Kolumna
  • Vaktija
  • Kontakt
Semerkand.ba

KONTAKT

Viber

Facebook Messenger

Kontakt forma

 

Najčitanije

Ko su šehidi? Šta je mekam šehadeta?

Ko nam je prijatelj?

Pretplata i kupovina

Jetimi – emanet od Allaha, dž.š., i Poslanika, s.a.v.s.

Šta nam donosi musafir?

Svako živo biće će smrt okusiti

Šta je ihsan?

Duhovni odgoj u islamu

Salavat i selam

Najnovije

Neka televizijske serije ne budu uzrok kajanja!

Ko je najveća neznalica?

Br. 170 Priprema za najvažnije putovanje

Hadže-Muhammed Baba Semmasi, k.s.

Br. 170 Živimo ono u šta vjerujemo

Zašto smo stvoreni?

O mjesecu Redžebu i Noći začeća (Lejletu’r-regaib)

Mjesec Redžeb i Lejle-i regaib

Kada vam dođe neka vijest…

Iz knjige Duhovni odgoj u islamu

Šta je ihsan?

Šta je tesavvuf?

Tri temelja vjere: Iman, Islam i Ihsan

Šta je tarikat i mešreb?

Vjerovanje u Allaha dž.š. i Njegove sifate

Kako postići stepen ihsana?

Šta je Islam?

Bejat – uvod, svrha, historijat, dokazi

Osnove vjerovanja

© 2020 Semerkand

Nema rezultata
Pregledaj sve rezultate
  • Časopis
  • Knjige
  • Video
  • Tekstovi
    • Ahlak
    • Vjera i život
    • Akaid
    • Tema Broja
    • Riječnik Kur'ana
    • Duhovni odgoj u Islamu
    • Odgoj djece
    • Hadis
    • Brak
    • Zdravlje
    • Tefsir
    • Govor stanja
    • Klasici tesavvufa
    • Riznica mudrosti
    • Sohbet
    • Savjeti
    • Mudrost
    • Latice ružičnjaka
    • Kolumna
  • Vaktija
  • Kontakt

© 2020 Semerkand

Login to your account below

Forgotten Password?

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In