Webshop - Trgovina SEMERKAND
Meni - Izbornik
Mladost, proljeće života

Mladost, proljeće života

Mladost: polet i napredak

Dragi prijatelji!

Kada Kur’an govori o većini ljudi, spominje da su uzeli strast za boga i robuju kipu zvanom dunjaluk. Njihovo slijeđenje strasti i velika ljubav prema dunjaluku učinili su ih nevjernicima (Hud, 17), nezahvalnicima (el-Bekare, 243) i neznalicama (Jusuf, 21).

Sve do šerijatskog punoljetstva (bulug, 12.-15. god.) čovjek fiički i mentalno stasava i priprema se za nošenje emaneta. Nakon buluga, do izražaja dolaze prohtjevi, a vatra vezanosti za dunjalučke ukrase iz dana u dan, biva sve veća. To rezultira duhovnim i srčanim bolestima kao što su: samodopadljivost, tvrdoglavost, srčana nemarnost, pretvaranje, lutanje itd. Plemeniti Stvoritelj slao je Svoje vjerovjesnike kako bi ljude izliječili od tih i sličnih bolesti. Pokazali su im duhovnu stazu: put čišćenja duše od pokuđenih svojstava i njeno ukrašavanje plemenitim osobinama. Vjerovjesnik, a.s., rekao je: “Poslan sam da usavršim plemenite ćudi.”

Mladost je priprema za muževnost i starost, a dobra priprema je, veli se, pola posla. Blago li onima koji se na vrijeme potrude i ružnih osobina i djela se oslobode. U tom smislu je hazreti Mevlana rekao: “Ko u mladosti zavrne rukave, u starosti mu kruške same u krilo padaju.”…

 

 

semerkand73

RIJEČ UREDNIKA

Pročitajte riječ urednika magazina Semerkand broj 74.

uvodna-rijec

UVODNA RIJEČ

Pročitajte uvodnu riječ broja 74 magazina Semerkand.

tema-broja

TEMA BROJA

Provjerite koje sve teme Vam donosi ovaj broj porodičnog magazina Semerkand.

za-procitati

ZA PROČITATI

Tekstovi koje možete pročitati na našem webu iz magazina Semerkand broj 74.

kupi

KUPITE ODMAH MAGAZIN SEMERKAND BR. 74

Kupite odmah Vaš primjerak magazina Semerkand broj 74 putem WEBSHOP-a

pretplatite_se

PRETPLATITE SE

Koristimo priliku da Vam ponudimo jedinstvenu godišnju pretplatu na porodični magazin Semerkand.