Godinama je jaje namirnica koja se sa strahom konzumira zbog stručnjaka koji nas odavno savjetuju da se zbog visokog holesterola klonimo jaja. No, danas stručnjaci ne prestaju nabrajati koristi jaja te tako vraćaju „ugled“ toj namirnici. Pa dobro, koje su nas to istine odvraćale od konzumiranja jaja i šta se to danas promijenilo pa se jaja toliko hvale. Dok razmišljamo o tim pitanjima, kada odemo u market na rafama možemo vidjeti različite vrste pakovanja jaja. Kada ih pogledamo s vana, možemo reći da su sva nalik jedna drugima. Štaviše, možemo reći da je sva razlika u cijeni i ambalaži. Međutim, stanje je mnogo složenije nego što mislimo. To što se danas pridaje iznimna vrijednost malim žutim jajima koja se nazivaju organskim, a nekada su ih svi odbijali nazivajući ih „seoskim jajima“, pokazuje nam koliko su jaja neprocjenjiva blagodat. Prije nego što provedete sate pred policama marketa, razmišljajući o tome koje je jaje „više organsko“, pojasnimo najprije zbog čega su za nas jaja toliko bitna…
Izvor živih proteina
Za početak recimo da su jaja najhranjivija hrana nakon majčinog mlijeka. Razlog toga je činjenica da su u njima objedinjeni svi nutritijenti potrebni za formiranje živog bića. U našoj zemlji se najviše upotrebljavaju kokošija jaja. Jedno kokošije jaje otprilike teži 45-70 grama. Kada pogledamo njegov sastav, vidimo da od svih životinjskih proteina, jaje ima one najkvalitetnije. Jer, u mesu i mlijeku se nalaze mrtvi depoi energije, a u jajima živi.
U velikom jajetu nalazi se oko 6 g. proteina. Od toga je u žumancetu 45%, a u bjelancetu 55% proteina. Neki od čovjeku prijeko potrebnih elemenata, poput aminokiselina, ne proizvode se u tijelu samostalno. Međutim, te aminokiseline su u potpuno odgovarajućoj mjeri sadržane u jajetu. Zbog toga se jaja ističu kao izvor visokokvalitetnih proteina u odnosu na ostale životinjske proizvode.
Iznenađenje je u jajetu
Kako bismo cijenili vrijednost jajeta dovoljno je da znamo da se uprkos njegovoj veličini u njemu kriju vitamini, kalcijum i minerali. Taj mali energetski depo kroz vitamine, kalcijum i minerale, istinski obavlja svoju dužnost. Naročito vitamini poput vitamina A, D, E, B6 i B12 kroz jaje se vrlo lahko unose u organizam. Osvrnimo se ukratko na svrhu tih vitamina koji se nalaze u sastavu jajeta:
Vitamin A se nalazi u žumancetu jajeta i pomaže obnavljanju ćelija. Također, vrlo je bitan sa aspekta očuvanja vida i kostiju. Uz to, vitamin A ima i zaštitničku funkciju za respiratorni i probavni sistem.
Vitamin D ima veliki utjecaj na metabolizam te doprinosi razvoju kostiju i zuba. Nedostatak vitamina D može izazvati određene koštane deformitete, naročito u razvojnom periodu. Kako to ne bismo dozvolili, konzumirajmo često žumance jajeta.
Budući da vitamin E sadrži antioksidanse, vrlo je bitan za ljepotu kože. Pozitivno utječe i na zaštitu organizma od vanjskih utjecaja kao i na obnavljanje ćelija. Maske za lice na bazi jajeta, koje se koriste za podmlađivanje kože lica, korisne su upravo zbog toga što u sebi sadrže vitamin E.
Isto tako i vitamini B6 i B12, zahvaljujući antioksidansima koje sadrže, imaju efekat usporavanja starenja. Folna kiselina za koju se kaže da štiti od karcinoma, također se nalazi u jajima. Što je najbitnije, istraživanja su pokazala da redovno konzumiranje jaja umanjuje rizik od nastanka karcinoma.
Jaja su izuzetno hranjiva namirnica i zbog cinka i željeza koje sadrže. Štaviše, njihovo konzumiranje doprinosi većoj apsorpciji željeza te jača imuni sistem. Kada se uporedi sa drugim proteinima, željezo koje se nalazi u jajetu slično je onome koje nalazimo u mesu. To znači da jaje ima i zaštitnički efekat kada je u pitanju anemija. Naročito kada su u pitanju djeca i trudnice, zbog očuvanja nivoa željeza u krvi, vrlo je bitno konzumiranje jaja.
Kažu da se vitamini kriju i u ljusci…
Nema kraja nabrajanju koristi jaja. Svakodnevna nova istraživanja još više doprinose našem divljenju spram te namirnice. Jedno od takvih istraživanja sprovedeno je u Republici Turskoj. Uposlenik na Univerzitetu Eren Bitlis, biolog Muhsin Duran, u svome istraživanju navodi da je kalcijum koji se u procentu od 94% nalazi u ljusci jajeta, ustvari lijek za osteoporozu, te da uveliko doprinosi izlječenju kožnih oboljenja. On tvrdi da je uzimanje dnevno jedne kašičice mljevene ljuske jajeta lijek za osteoporozu. Naravo, podsjetimo da je vrlo bitno sprovoditi takav vid liječenja pod ljekarskim nadzorom.