JANUAR
Celer, karfiol, kupus (bijeli i crveni), kelj, brokula, mrkva, repa, špinat, kelj, rotkvica; jabuka, kruška, dunja, šipak, narandža, grejpfrut, limun i citrusi
FEBRUAR
Celer, karfiol, brokula, kelj, mrkva, repa, crvena repa, blitva, špinat, kupus, rotkvica; jabuka, kruška, dunja, narandža, grejpfrut, limun
MART
Brokula, mrkva, repa, crvena repa, špinat, kupus, rotkvica, zelena salata, rukola, ruzmarin, metvica, peršun, grbaštica; jabuka
APRIL
Mladi luk, bijeli luk, svježi timijan, šparoge, mahune, kakao, komorač, hibiskus, kopriva, rukola, ruzmarin, paprena metvica, zelena salata, ruzmarin, peršun, divlji špinat; zelena šljiva, badem
MAJ
Mladi luk, bijeli luk, šparoge, mrkva, mahune, komorač, hibiskus, radič, kopriva, zelena salata, peršun, ruzmarin, nana, rotkvica, ruzmarin, divlji špinat; zelena šljiva, badem, malteška šljiva, jagoda, dud
JUNI
Mladi luk, bijeli luk, mladi krompir, šparoge, svježe mahune (do sredine mjeseca), artičoka, mrkva, špinat, grah, paradajz, grašak, tikvice, paprika, krastavac, zelena salata, kopar, bosiljak, ruzmarin, menta, peršun; zelena šljiva, orah, jagoda, trešnja, marelica, breskva, crni dud, kupina, malina
JULI
Mladi luk, bijeli luk, mrkva, špinat, grah, paradajz, grašak, tikvice, paprika, krastavac, patlidžan, zelena salata, kopar, bosiljak, ruzmarin, menta, peršun; orah, jagoda, trešnja, marelica, lubenica, dinja, breskva, šljiva, višnja, malina
AUGUST
Tikvice, grah, bamija, grašak, šiljata paprika, zvonasta paprika, krastavac, paradajz, patlidžan, crveni grah, mrkva, kukuruz, kopar, bosiljak; marelica, breskva, višnja, lubenica, dinja, smokva, crvena šljiva, šljiva, grožđe, suncokret, divlja kruška
SEPTEMBAR
Tikva, paprika, krastavac, paradajz, patlidžan, crveni grah, mrkva, repa, gljive, kukuruz, kopar, bosiljak, ruzmarin, menta, peršun; crvena šljiva, šljiva, grožđe, suncokret, divlja kruška, orasi, pistacija, lješnjak, kikiriki, jabuka, maslina, kupina, brusnica, šipak, crvena ribizla
OKTOBAR
Paradajz, patlidžan, paprika, mrkva, repa, gljive, špinat, kupus, rotkvica; grožđe, pistacije, kikiriki, jabuka, maslina, kupina, brusnica, crvena ribizla, glog, divlja borovnica, orasi, kruška, grejpfrut, mandarina, limun
NOVEMBAR
Mrkva, repa, špinat, kupus, rotkvica, crvena repa, repa, kelj, bundeva, celer, zelena salata, rukola, ruzmarin, metvica, peršun; grožđe, jabuka, maslina, brusnica, šipak, crvena ribizla, glog, borovnica, orasi, kruška, grejp, mandarina, limun, dunja
DECEMBAR
Mrkva, repa, špinat, blitva, kupus, rotkvica, crvena repa, repa, kelj, bundeva, celer; jabuka, kruška, grejpfrut, limun, šipak, dunja, pomorandža, citrusi, mandarina, kivi, kesten
Uskoro nam stižu zimski dani. Sretni smo što nam dolazi godišnje doba u kojem se možemo okoristi raznim vrstama voća i povrća od kojeg je gotovo svako spremište vitamina i antioksidanata, neprijatelj karcinoma, te posjednik sposobnosti detoksikacije našeg organizma. No, nažalost, mi ne volimo toliko zimsko voće i povrće koliko volimo proljetno i ljetno. Posebno smo izbirljivi kada je u pitanju povrće. Svi znamo, da naročito djeca i muškarci, ne vole baš povrće poput prase, karfiola, brokule ili celera. Ali, iako je tako, znamo da postoje i oni koji vole sve vrste voća i povrća, i nadamo se da će njihov broj sve više rasti.
Moguće je voljeti i zimsko povrće
Ukoliko želimo s određenom nadom nastaviti naš tekst, najprije ćemo se osvrnuti na to da li postoje načini da se zavoli i omili zimsko povrće te ako postoje, koji su to? Baš sada je vrijeme da priznamo da mi, kao narod, generalno volimo jesti i kuhati jednoličnu hranu. Međutim, ako bismo razmislili o tome kako određene namirnice možemo pripremiti i iskoristiti na drugačiji način, bez pretjerivanja, pronašli bismo način da sebi i drugima omilimo svaku vrstu povrća. Naravno, ovaj naš savjet se ne tiče samo onih koji pripremaju jela, već i onih koji ih konzumiraju. Dakle, osoba koja ne voli određeno povrće, treba i sama razmisliti i pronaći način kako da ga zavoli i počne konzumirati. Dakle, trebamo biti otvoreni za različite načine pripreme povrća, te raspoloženi za isprobavanje novih okusa.
Kupujmo sezonsko voće i povrće!
Pored toga, još nešto što trebamo učiniti i na šta želimo skrenuti pažnju jeste to da se trebamo držati što dalje od povrća i voća koje nije sezonsko. To znači da, kada odemo u kupovinu, ne trebamo, samo zato što nam se jedu, kupovati umjetne proizvode koji su rasli u vještačkim okolnostima, jer trenutno nije njihova sezona. Kao primjer možemo navesti sljedeće: kada smo već u sezoni prase, celera i karfiola, dragi čitaoci, nemojmo težiti patlidžanu, paprikama ili tikvicama. Nemojmo misliti da su oni lijepa alternativa za zimsko povrće koje ne volimo. Isto tako, ma koliko privlačno izgledalo, trebamo se držati što dalje od ljetnog voća koje je raslo pod plastenikom. Jer, poprilično je veliki problem to što se potražuju takvi proizvodi po tezgama pijaca, uprkos svome vještačkom porijeklu.
Voće i povrće imaju svoje vrijeme
Ukoliko vam je u ovom trenutku kroz glavu prošla misao: „Pa zašto bi to bio problem, to je baš dobro! Zahvaljujući razvoju tehnologije, danas je skoro u svakoj sezoni moguće imati voće i povrće koje poželimo. Ako se može tako proizvoditi, zar ga ne možemo onda i mi slobodno konzumirati?“ Nažalost, moramo vas obavijestiti da situacija uopšte nije tako jednostavna. Objasnimo o čemu se u stvari radi…
Ono što na prvom mjestu ne smijemo zaboraviti jeste činjenica da je Uzvišeni Gospodar za nas sve stvorio u najboljem vremenu i u najkorisnijem obliku. Razmislimo sada… Zbog čega je lubenica ljetno voće? Zbog čega su narandže i mandarine zimsko voće? Zar ne bi bilo dobro da ljetno voće raste i u zimskom periodu i obrnuto? Naravno da ne bi! Jer, shodno promjeni godišnjih doba mijenjaju se i potrebe našeg organizma. Tako naprimjer u ljetnim mjesecima, zbog vrućine raste potreba našeg organizma za vodom. Upravo zbog toga u ljetnim mjesecima raste voće i povrće koje ima visok procenat vode u sebi. A kada dođu hladniji dani, našem organizmu je potrebna hrana koja će nas grijati i koja će nam dati dodatnu energiju. Zbog toga nam je Uzvišeni Allah u zimskim mjesecima podario korjenasto povrće koje ima veći procenat škroba u sebi, kako bi nam tako omogućio da uzmemo dodatnu energiju. Takvo povrće su naprimjer repa, rotkvica i celer. Uz to, svi znamo da zimsko voće ima potrebne vitamine koji jačaju naš imuni sistem baš u mjesecima kada smo skloniji virusima gripe.
Ukoliko nije u sezoni, nije ni prirodno
Još nešto što trebamo znati jeste činjenica da se voće i povrće koje se uzgaja van sezone, ne uzgaja u prirodnoj atmosferi, obasjano suncem i hranjeno prirodnim đubrivom. Pa kako se onda uzgaja? Naravno, kako bi se osigurao topal ambijent, uzgaja se u zatvorenim prostorima uz hormone koji omogućavaju njegov rast i uz pretjeranu upotrebu poljoprivrednih lijekova… Pored toga, pri uzgoju vansezonskog voća i povrća, ne postoji mogućnost korištenja organskog sjemena. A sjeme koje nije prirodno, iznimno je siromašno vitaminima, mineralima i drugim korisnim materijama. A kakvi uopšte vitamini mogu i postojati u proizvodu koji je narastao nasilu, u vještačkom okruženju?!
Opasnost uvoznih proizvoda
Pored svega, postoje i uvozni proizvodi koji nam dolaze iz dalekih zemalja gdje trenutno jeste njihova sezona. Mi predlažemo da ne vjerujete ni takvim proizvodima. Jer, to su uvozni proizvodi za koje postoji velika mogućnost da su prošli kroz opaki sistem pošasti koju nazivamo genetska modifikacija. Pored toga, budući da su došli iz dalekih krajeva, kako bi izdržali toliki put, zasigurno su bili više izloženi hemijskim proizvodima i poljoprivrednim lijekovima.
Prema tome, najispravnije je konzumirati ono voće i povrće kojem je trenutno vrijeme sazrijevanja. Nažalost danas smo došli u stanje da ne znamo šta je to prirodno proizvedeno, čemu je vrijeme, a čemu ne. Zbog toga smo u našem članku poželjeli da ukažemo na to koje je prirodno uzgojeno povrće i voće. Možete to nazvati kalendarom voća i povrća ili vodičem za kupovinu voća i povrća. Dovoljno je da postupate shodno tim uputama. Štaviše, možete kopirati ove stranice i zalijepiti ih u jedan ugao vaše kuhinje. Tako će i vaša djeca lahko naučiti u kojim mjesecima koje voće i povrće prirodno sazrijeva.