Pravila na koja treba obratiti pažnju prilikom upotrebe frižidera:
U nekim kućama frižideri mogu stajati na bilo kojem mjestu izvan kuhinjskog prostora. Trebamo obratiti pažnju na to da frižider bude smješten na mjestu koje je udaljeno od izvora toplote i od direktne izloženosti sunčevim zrakama. U protivnom, frižider neće moći optimalno vršiti svoju funkciju hlađenja.
Između frižidera i zida treba biti najmanje 10 cm praznog prostora kako bi frižider pravilno radio.
Kako bi hladan zrak slobodno cirkulisao u frižideru, treba ostaviti slobodan prostor između namirnica i ne treba pretrpavati frižider.
Frižider treba uskladiti sa kućnom temperaturom; kako temperatura raste, tako i prekidač na termostatu frižidera obavezno treba podesiti tako da više hladi.
Ne treba dugo ostavljati otvorena vrata frižidera niti ih bespotrebno često otvarati. Ukoliko se ne pazi na to, onda se smanjuje kapacitet hlađenja frižidera.
Ne treba stavljati toplu hranu u frižider, jer topla hrana će povećati temperaturu frižidera.
Maksimalno okorištavanje namirnicama moguće je jedino ukoliko ih konzumiramo svježe. Jer, ukoliko neka namirnica izgubi svoju svježinu, onda se u njenoj strukturi gube određeni elementi, te njena nutritivna vrijednost opada. Takvo stanje dovodi do opadanja kvaliteta ishrane, a samim time i kvaliteta života, što dovodi do negativnog utjecaja na naše zdravlje. Kako ne bismo dozvolili da se takvo nešto desi, potrebno je da namirnice čuvamo na način na koji će moći ostati svježe tokom dužeg perioda.
Upravo u tom segmentu, ključni su nam frižideri. Mnoga jela i pića u našim kućama, upravo su ostavljena na emanet našim frižiderima. No, koliko god da frižider obavlja svoju funkciju, opet na našim soframa ne nedostaje namirnica koje su izgubile svoju svježinu i počele da se kvare. A mnogo je toga i što bacimo u smeće jer je propalo i pokvarilo se… Dobro, pa gdje griješimo? Zbog čega naše namirnice ne mogu duže ostati svježe čak ni u frižideru?
Da li nepravilno slaganje namirnica doprinosi njihovom propadanju?
Problem je sljedeći: Mi pretežno svoje namirnice stavljamo u frižider kako nam naumpadne, te uprkos tome smatramo da smo tako napravili uvjete za njihovo idealno očuvanje. Međutim, to nije istina. Postoje određena zlatna pravila vezana za način slaganja namirnica u frižider. Kako bismo osigurali da naše namirnice dugo ostanu svježe, potrebno je da ih u frižideru smjestimo u skladu sa tim pravilima.
Da li je temperatura u svakom dijelu frižidera ista?
Najbitnija stvar koju trebamo znati kako bismo ispravno smjestili namirnice jeste to da nije ista temperatura u svakom dijelu frižidera. Tako je, niste pogrešno pročitali, postoji temperaturna razlika među policama frižidera. Police koje su bliže zamrzivaču imaju nižu temperaturu, a kako se udaljavaju od zamrzivača tako i temperatura raste. Uz to, temperatura na vratima frižidera je također viša. Jer, kako se vrata otvaraju, tako upravo taj dio biva više izložen toploti nego ostali dijelovi. Prema tome, kada smjestamo namirnice u frižider, najispravnije je da za mjerilo uzmemo temperaturnu razliku koju smo upravo spomenuli. Dakle, ono što trebamo učiniti jeste da hranu koja je sklonija kvarenju smjestimo na najhladnija mjesta u frižideru te da ostalu hranu, shodno riziku od kvarenja, smjestimo dalje na sljedeće police. Na taj način ćemo učiniti bitan korak ka ispravnom korištenju frižidera.
Koju hranu trebamo staviti na koju policu?
Sada pređimo na temu svrstavanja hrane shodno riziku od kvarenja. Najprije trebamo reći da se crveno meso, piletina, riba, mlijeko, jogurt i ostale namirnice životinjskog porijekla smatraju namirnicama visokog rizika od kvarenja. Jer, u takvim namirnicama se brže razmnožavaju bakterije, te se zbog toga i ranije kvare.
Prema tome, takvu vrstu namirnica trebamo čuvati na gornjim policama frižidera (kod modela gdje je zamrzivač dolje, onda na donjim policama). Uz to, trebamo obratiti pažnju na to da na police na koje smo stavili sirovo meso, piletinu i ribu, ne stavljamo druge namirnice. Jer, sirovo meso vrlo lahko može biti prenosilac bakterija na ostale namirnice. Stoga, ukoliko smo na zamrzivaču najbližu policu stavili proizvode od sirovog mesa, onda na sljedeću možemo staviti namirnice poput mlijeka, jogurta, sira, i ostale namirnice životinjskog porijekla.
Posebno je važno kako čuvamo jaja
Kada govorimo o namirnicama životinjskog porijekla, korisno je posebno skrenuti pažnju na pitanje jaja. Jaja su, kako zbog same ljuske tako i zbog unutrašnjosti koja u velikoj mjeri može biti nosilac bakterija, jedna od namirnica visokog rizika. Zbog toga je vrlo bitno da se jaja smjeste na način da nemaju dodira sa ostalim namirnicama.
Nažalost, u nekim frižiderima ne postoji posebno mjesto sa poklopcem gdje se čuvaju jaja. A mi često baš tu gdje smo poredali jaja ostavimo polovicu limuna ili luka! Na taj način učinimo da se bakterije sa jaja prenesu na okolne namirnice. Dobro, šta onda trebamo učiniti? Trebamo birati frižidere koji imaju poseban zatvoreni dio za jaja ili trebamo jaja čuvati u vlastitoj kutiji i na policama koje su blizu zamrzivača.
Gdje staviti kuhana jela?
Najprikladnije je kuhana jela čuvati na srednjim policama frižidera. Jer, nakon prethodno navedenih životinjskih proizvoda, kuhana jela su najrizičnija grupa namirnica. Napomenimo da je naročito bitno držati odvojeno sirovo meso od kuhanih jela. Kako smo već rekli, svakako je sirovome mesu mjesto na polici koja je najbliže zamrzivaču.
Kako čuvati voće i povrće?
Na redu su topliji dijelovi gdje frižider ima najslabije djelovanje. Pravilno je da na ta mjesta koja su najudaljenija od zamrzivača stavimo voće i povrće. No, umjesto da sve stavimo na jedno mjesto, ispravno je da voće stavimo na rafu za voće, a povrće na rafu za povrće. Jer, neko povrće proizvodi nezasićeni ugljikovodik koji uzrokuje kvarenje povrća koje stoji u njegovoj u blizini. A to zasigurno nije ono što želimo postići.
Ukoliko nakon kupovine, voće i povrće stavimo u čiste kese, zatim ih zavežemo i probušimo nekoliko rupica, omogućit ćemo mu da duže ostane svježe na donjim policama frižidera. Uz to, budući da vlažnost doprinosi kvarenju voća i povrća, naročito trebamo obratiti pažnju na to da nam voće i povrće ostane suho. Zbog toga, ukoliko primijetimo da su nam se kese potparile, trebamo izvaditi namirnice i osušiti ih, te ih staviti u suhe kese. Napomenimo i sljedeće: Namirnice poput krompira, bijelog luka, mandarina i jabuka ne treba čuvati u frižideru, već na zatamnjenim mjestima, na sobnoj temperaturi.
Naposlijetku, namirnice koje imaju niži rizik kvarenja kao što su džemovi, sokovi, turšije, konzerve i sosovi za salatu, možemo slobodno čuvati u vratima frižidera.
Kakve trebaju biti posude koje stavljamo u frižider?
Kada već govorimo o ispravnom čuvanju namirnica u frižideru, ne možemo a da ne spomenemo posude u kojima se hrana čuva. Najveća greška koju pravimo po tom pitanju jeste to što ne bacamo ambalaže od potrošenih sladoleda, jogurta ili sireva, pa onda u njima čuvamo ostatke hrane ili neke druge namirnice. Ono što obično ne znamo jeste činjenica da je datum isteka određene namirnice istovremeno i datum isteka njene ambalaže. Ukoliko ambalažu koristimo i nakon njenog isteka, onda će čestice plastike prelaziti na našu hranu, a to je stanje koje ozbiljno i podmuklo prijeti našem zdravlju.
Sem toga, pored već korištenih plastičnih ambalaža, ne preporučujemo ni upotrebu posuda napravljenih od plastike. Također, upitno je i korištenje aluminijskih ambalaža, upravo zbog prelaska čestica aluminija na namirnice. Ukoliko želite da Vaše posude za čuvanje hrane budu prirodne, zdrave, i da se mogu oprati u mašini za suđe, onda ne biste trebali odustati od staklenih posuda. Pored toga, pod uslovom da nisu oštećene, možete koristiti i porculanske, čelične ili emajlirane posude. Bitna napomena: Staklene posude ne preporučujemo za čuvanje mlijeka. Mlijeko treba čuvati u posudama u koje ne prodire dnevna svjetlost, u protivnom, dolazi do gubitka vitamina.