Riblje meso je namirnica iznimno bogata proteinima, i to u tolikoj mjeri, da ima više proteina nego li crveno meso, mlijeko ili jaja.
Danas svi znamo da su naše prehrambene navike bitan faktor koji direktno i mnogo utječe na naše zdravlje. Pravilan rad i razvoj našeg organizma, te otpornost na bolesti, ovise o dovoljnoj i uravnoteženoj ishrani. Kada kažemo dovoljna i uravnotežena ishrana, to naravno ne znači samo konzumiranje hrane u mjeri u kojoj nam je potrebna kako bismo tijelu priskrbili energiju. Ne radi se o tako jednostavnoj stvari!
Šta znači nedovoljna i neuravnotežena ishrana?
Mi pretežno smatramo da u organizam unosimo dovoljno hranjivih materija kojima omogućavamo energiju svome tijelu i ne pada nam na pamet da se možda ne hranimo dovoljno dobro. Međutim, uprkos tome, moguće je da je naša ishrana neuravnotežena ili nedovoljna. Pitate se kako?
Dakle, čovjekovom tijelu je za zdrav život potrebno oko 50 hranjivih elemenata. Prema tome, ukoliko te hranjive elemente ne uzimamo u potrebno vrijeme i u dovoljnoj količini, onda to znači da je naša ishrana nedovoljna. A onda kada je ishrana nedovoljna, budući da funkcije našeg tijela ne mogu u potpunosti izvršavati svoje zadatke, naše tijelo biva na šteti.
Pored toga, ukoliko uzimamo više hranjivih materija nego što nam je potrebno, također može doći do određenih poremećaja u našem organizmu jer se pretjerana količina određenih nutritijenata pretvara u masnoće i deponuje u organizmu. U takvim situacijama, mi ustvari imamo problem neuravnotežene ishrane i naravno, tako prizivamo svome organizmu mnoge bolesti.
Danas se mnoge razvijene zemlje nastoje boriti sa problemom neuravnotežene ishrane. A uzroci tog problema su „brza hrana“ koja je vrlo popularna posljednjih godina, te sve učestalije konzumiranje hrane pune ugljikohidrata. Taj novi trend ishrane, nesumnjivo je vrlo siromašan po pitanju vitamina, minerala, proteina i esencijalnih masnih kiselina. To znači da čak i ukoliko svoj želudac nahranimo, iz razloga što ne unosimo potrebne nutritijente, naša ishrana je krajnje siromašna i neuravnotežena. Na taj način, prilikom svakog obroka u kojem konzumiramo hranu koja se brzo priprema i jede, jedan korak smo bliže pretilosti, dijabetesu, bolestima krvnih žila, te srčanim i drugim teškim bolestima.
Naš način ishrane nas razboljeva!
Zasigurno ste čuli da se zdravstveni problemi koje smo naveli nazivaju „bolestima našeg stoljeća“. Nije to ništa čudno, jer ljudi koji su živjeli stoljećima prije nas, živjeli su mnogo zdravije. Iako su se hranili, tradicionalnim jelima – hranom bogatom mastima, istraživanja potvrđuju istinu da oni nisu obolijevali od teških oboljenja koja su nas zahvatila poput epidemije. Oslanjajući se na tu činjenicu, možemo jasno reći da su se naši stariji hranili dovoljno i uravnoteženo. Prema tome, uravnotežena i pravilna ishrana polazi od toga da ostanemo odani našim tradicionalnim jelima.
Nutritivne grupe u uravnoteženoj ishrani
Ako ćemo govoriti o tome kako da se hranimo dovoljno i uravnoteženo, onda treba reći da postoje četiri važne nutritivne grupe koje trebamo unositi u organizam, a to su: voće i povrće, žitarice, mahunarke i mliječni proizvodi. Na nama je da u svojim obrocima uravnoteženo kombinujemo namirnice iz svih grupa i da prilikom toga ne preskočimo niti jednu grupu. Jer, namirnice iz svake kategorije imaju posebnu ulogu u zdravoj i uravnoteženoj ishrani.
Nemojmo zaboraviti napomenuti sljedeće: Ukoliko ćemo te namirnice poredati po njihovoj važnosti prednost ćemo dati ribljem mesu koje spada u grupu mesa, jaja i mahunarki. Jer, riblje meso u uravnoteženoj mjeri sadrži proteine, masti, vitamine i minerale te na najljepši način doprinosi uravnoteženoj i zdravoj ishrani.
Riba kao najbitniji izvor kvalitetnih proteina
Riblje meso je namirnica iznimno bogata proteinima, i to u tolikoj mjeri, da ima više proteina nego li crveno meso, mlijeko ili jaja. Uz to, riblje meso ne sadrži ugljikohidrate. Ukoliko znamo da svakog dana unosimo mnogo ugljikohidrata, takve karakteristike ribe su krajnje pozitivne i potrebne u današnjem vremenu.
Omega-3, vitamini, minerali… U njoj je sve što tražiš!
Esencijalne (tijelu nužno potrebne) nezasićene masne kiseline koje su sadržane u ribljem mesu, uveliko doprinose njegovoj vrijednosti. Kao što je poznato, riblje ulje je najbogatiji izvor Omega-3 nezasićenih masnih kiselina. Skupina Omega-3 masnih kiselina ima veliki udio u zaštiti organizma od srčanih i arterijskih oboljenja, dijabetesa, depresije, migrena, reumatskih bolesti, pa čak i karcinoma. Od ranog djetinjstva, primorani smo da u svakom periodu života, svakog dana, u određenoj količini (1.6 gr. dnevno), u organizam unosimo te esencijalne nutritijente koji imaju bitnu ulogu u očuvanju zdravlja naših očiju, u protoku krvi kroz naš organizam, u prenošenju nervnih impulsa, kao i u razvoju moždanih funkcija. A najbolji izvor Omega-3 masnih kiselina jeste riba.
Pored toga, riblje meso sadrži visok procenat vitamina i minerala. Riba dakle sadrži i vitamine A, D i E, koji su topljivi u mastima, kao i kompleks B vitamina, topljivih u vodi, kakvi su (B1) tiamin, (B2) riboflavin, (B6) pridoksin, (B3) niacin i (B12) kobalamin.
Uz veliku količinu minerala koje sadrži, riblje meso ima važnu ulogu u uravnoteženoj ishrani. Riba je također bogat izvor minerala poput joda, selena, cinka, kao i fosfora i magnezija. Budući da govorimo o ribljem mesu, korisno je naglasiti sljedeće: Minerali kao što su jod i selen, u drugim namirnicama se mogu naći samo u veoma malim količinama. Prema tome, riblje meso je vrlo bitno za zadovoljenje dnevnih potreba organizma za tim mineralima.
Kao zaključak možemo reći sljedeće: Ukoliko želimo učiniti bitan korak ka uravnoteženoj i zdravoj ishrani, trebamo sedmično jesti 2-3 riblja obroka. Naravno, uz napomenu da takvi obroci trebaju biti pripremljeni na zdrav način, dakle, na pari, kuhanjem, u rerni ili pečeni na tavi bez ulja.
Ne zaboravimo, prženjem ribe, umanjujemo nutritivne vrijednosti ribljeg mesa i dovodimo do nastanka određenih štetnih spojeva. A mi ne želimo ostati lišeni vrijednih nutritijenata iz ribljeg mesa niti ljekovitog i pozitivnog utjecaja koje ono ima na bolesti našeg stoljeća i na naše sveukupno zdravstveno stanje, zar ne?